Alimente bune pentru concentrare

Dana Lascu |
Data publicării:

Dacă te iei după reclamele de la televizor ai zice că suplimentele alimentare te fac mai genial decât Albert Einstein. Dar nu credeți tot ce vedeți! Pentru a vă spori concentrarea și memoria, durata atenției și funcțiile creierului, e esențial să aveți un stil de viață sănătos și o dietă bogată în vitamine și minerale. Iată ce alimente sunt benefice, lucruri dovedite științific:

Pe măsură ce trec anii, ne place sau nu, corpul îmbătrânește. Vestea bună este că vă puteți îmbunătăți șansele de a vă menține creierul sănătos dacă adăugați anumite alimente și băuturi „inteligente" în dieta dumneavoastră.

Cofeina vă poate face mai multă alertă

Nu există un glonț magic care să stimuleze IQ-ul sau să vă facă mai inteligenți, dar anumite substanțe, cum ar fi cofeina, vă pot energiza și vă pot ajuta să vă concentrați. Găsită în cafea, ciocolată, băuturi energizante și unele medicamente, cofeina vă oferă acel start necesar, deși efectele ale sunt pe termen scurt. Și, mai mult este adesea echivalent cu prost: exagerați cu cafeina și vă va face nervos și inconfortabil.

Zahărul poate îmbunătăți atenția. Dar nu cel rafinat!

Zahărul este o sursă de combustibil preferată a creierului – dar nu zahărul de masă, cel foarte rafinat, ci glucoza, pe care corpul o prelucrează din zaharurile și carbohidrații pe care îi mâncați. De aceea un pahar suc natural din fructe poate oferi un impuls pe termen scurt pentru memorie, gândire și abilități mentale.

Beți prea mult, însă, și memoria poate fi afectată - împreună cu restul organismului! Prea mult zahăr, inclusiv cel natural, poate fi dăunător!

Mâncați micul dejun pentru a vă alimenta creierul

Tentați să săriți peste micul dejun? Studiile au arătat că micul dejun poate îmbunătăți memoria și atenția pe termen scurt. Elevii care nu sar peste prima masă a zilei tind să aibă performanțe mai bune decât cei care nu o fac. Alimentele aflate în fruntea listei de „combustibili" includ cerealele integrale cu conținut ridicat de fibre, produsele lactate și fructele. Doar nu mâncați prea mult; cercetătorii au descoperit, de asemenea, că micul dejun bogat caloric pare să impiedice concentrarea.

Peștele este cu adevărat alimentul creierului

Este o sursă de proteine bogată în acizi grași omega-3, care sunt esențiali pentru sănătatea creierului. Aceste grăsimi sănătoase au o putere uimitoare: o dietă cu niveluri mai ridicate din ele a fost legată de scăderea riscului de demență și de accident vascular cerebral și de încetinirea declinului mental. Peștele poate juca un rol vital în îmbunătățirea memoriei, mai ales pe măsură ce îmbătrânim. Pentru creier și pentru inimă, e recomandat să mânâncă cel puțin două porții pe săptămână!

Pumnul de nuci și pătrățelul de ciocolată neagră

Nucile și semințele sunt surse bune de vitamina E antioxidantă, care a fost legată de unele studii de scăderea declinului cognitivului odată cu înaintarea în vârstă. Ciocolata neagră, care are foarte puțin zahăr sau deloc, are și ea proprietati antioxidante puternice și contine stimulente naturale precum cofeina, care pot spori concentrarea.

Porția zilnică ar trebui să fie de un pumn de nuci și semințe și un pătrat de ciocolată, nu toată tableta!

Avocado și cerealele integrale

Fiecare organ al corpului depinde de fluxul sanguin, în special de inimă și de creier. O dietă bogată în cereale integrale și fructe, cum ar fi avocado, poate reduce riscul bolilor de inimă și colesterolul rău LDL. Acest lucru vă reduce riscul de acumulare a plăcii de colesterol în vasele sanguine și îmbunătățește fluxul de sânge, oferind un mod simplu și gustos de a alimenta cu energie celulele creierului, arată specialiștii de la WebMD.com.

Cereale integrale, cum ar fi ovăzul și grâul întreg, contribuie, de asemenea, cu fibră dietetică și vitamina E. Deși avocado are grăsime – așa că nu mâncați mari cantități – deși este o grăsime monosaturată bună pentru organism, care ajută la un flux sanguin sănătos.

Afinele sunt super nutritive

Cercetările efectuate pe animale arată că afinele pot ajuta la protejarea creierului de daunele cauzate de radicalii liberi și pot reduce efectele bolilor Alzheimer sau ale demenței. Studiile arată, de asemenea, că dietele bogate în afine au îmbunătățit atât funcția de învățare, cât și funcția musculară a cobailor în vârstă.

Beneficiile unei diete sănătoase

Poate sună tenervant de cunoscut, dar este adevărat: dacă dieta ta nu include substanțe nutritive esențiale, ea îți poate afecta capacitatea de concentrare. Pre amultă mâncare sau prea puțină poate interfera, de asemenea, cu concentrarea. O masă grea vă poate face să vă simțiți obosiți, în timp ce prea puține calorii pot duce la înfometare.

Ce e benefic pentru creier: Alegeți o dietă bine echilibrată, cu o mare varietate de alimente sănătoase, faceci controale medicale regulate, dormiți 7-8 ore pe noapte, beți suficientă apa și faceți exerciții fizice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel