EXCLUSIV Alimentele care scad riscul de cancer colorectal. Dr. Ovidiu Calapod: Sunt asociate cu prevenția tuturor cancerelor din sfera digestivă

Aceste alimente scad semnificativ riscul de a dezvolta cancer colorectal. În plus, previn diabetul, bolile cardiovasculare și bolile cronice.
Știm cu toții că un stil de viață sănătos este esențial. Adoptarea unei diete echilibrate și bogate în alimente sănătoase poate juca un rol crucial în reducerea riscului de cancer colorectal, conform cercetărilor științifice recente. Un stil de viață sănătos nu numai că poate îmbunătăți calitatea vieții, dar poate juca și un rol vital în prevenirea cancerului colorectal.
Alimentele care scad riscul de cancer colorectal
Dr. Ovidiu Calapod, medic specialist gastroenterologie, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, care sunt alimentele care scad riscul de cancer colorectal.
Printre alimentele cu un nivel ridicat de dovezi în acest sens se numără cele bogate în fibre alimentare. Fibrele nu doar că sprijină sănătatea digestivă prin menținerea unui tranzit intestinal regulat, dar sunt asociate și cu o serie de beneficii pentru sănătatea generală.
"Adoptarea unui regim alimentar bogat în alimente sănătoase poate avea un impact semnificativ asupra sănătății colonului și poate contribui la prevenția cancerului colorectal. Voi enumera câteva dintre grupele alimentare pentru care există informații cu nivel mare de dovadă științifică.
Alimentele bogate în fibre. Fibrele alimentare nu doar că ajută la menținerea tranzitului intestinal regulat, dar consumul constant al acestora este asociat cu un risc mai scăzut de boli cronice, precum bolile cardiovasculare, diabetul etc. De asemenea, este asociat cu prevenția tuturor cancerelor din sfera digestivă, îndeosebi a cancerului colorectal.
Vă recomand să introduceți în alimentația zilnică cereale integrale, leguminoase, semințe și nuci pentru a vă asigura un aport adecvat de fibre în alimentație", a explicat dr. Ovidiu Calapod, medic specialist gastroenterologie, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Alimente bogate în fibre - FOTO: Freepik
Alimentele bogate în fibre, esențiale
Alimentele bogate în fibre ocupă un loc central într-o dietă sănătoasă și echilibrată, fiind esențiale pentru menținerea sănătății digestive și pentru prevenirea unor afecțiuni grave precum cancerul colorectal. Fibrele alimentare sunt componente ale plantelor pe care corpul uman nu le poate digera complet. Acestea sunt împărțite în două categorii principale: fibre solubile și fibre insolubile.
Cereale integrale: Oferă o sursă bogată de fibre insolubile, esențiale pentru menținerea sănătății intestinale. Exemple includ orezul brun, grâul integral, secara și ovăzul.
Legume și fructe: Acestea furnizează fibre solubile și insolubile, împreună cu o varietate de vitamine, minerale și antioxidanți esențiali. Exemple includ broccoli, morcovi, mere, pere, și fructe de pădure.
Leguminoase: Fasolea, linte, mazărea și năutul sunt surse excelente de fibre și proteine vegetale, benefice pentru sănătatea colonului.
Semințe și nuci: Aportul acestora adaugă fibre, proteine și grăsimi sănătoase în dietă. Semințele de chia, semințele de in, nucile și migdalele sunt recomandate pentru beneficiile lor nutritive.
Beneficiile consumului regulat de alimente bogate în fibre includ menținerea tranzitului intestinal regulat, prevenirea constipației și reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 și, în special, cancerul colorectal. Fibrele alimentare contribuie la sănătatea colonului prin creșterea volumului scaunului și prin accelerarea tranzitului alimentar, ceea ce poate reduce timpul de expunere a colonului la substanțele toxice din alimente.
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
Medicamentele salvatoare de vieți nu ajung la pacienții din România. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Suntem la 800 de zile de la aprobarea EMA
Limfedemul, complicația ascunsă după operația de cancer mamar. Ramona Schenker: Invalidantă pentru paciente
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Singurătatea bătrânilor, sunetul care îți rupe inima
Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
Prevenția, investiția esențială pentru viitorul sănătății în România. Iulian Trandafir: Este o chestiune de educare a oamenilor
Sedentarismul, factor agravant pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: La fiecare două ore, o mică pauză de două minute
Pericolul invizibil al sezonului cald. La ce să fii atent dacă mergi la mare sau piscină
Listele de așteptare, barieră în accesul la tratamente. Levente Vass: Nu ar trebui să se întâmple
Digitalizarea în sistemul medical, soluție pentru eficiență și accesibilitate. Cătălin Radu (Brisol Myers Squibb): Poate ajuta foarte mult. Control la distanță
Spitalele primesc mai mulți bani pentru salarii decât pentru tratamente. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Nu se încurajează munca
Noi începuturi și limite după divorț. O discuție despre vindecare și curajul de a merge mai departe
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy
Radioterapia stereotaxică și brahiterapia, decontate prin CNAS. Dr. Matei Bâră: Oferim pacienților un tratament personalizat și adaptat fiecărei formațiuni tumorale
Recent, radioterapia a beneficiat de progrese importante nu doar în plan tehnologic, ci și în ceea ce privește accesibilitatea financiară pentru pacienți.