Alzheimer, cele 7 stadii și simptomele lor

Dana Lascu |
Data publicării:
Depresie la bătrânețe. Foto: Pixabay
Depresie la bătrânețe. Foto: Pixabay

Boala Alzheimer este o deteriorare generalizată a funcției cerebrale care progresează pe măsură ce persoana afectează înaintează în vârstă. Iată care sunt cele 7 stadii ale bolii și simptomele aferente lor.

Boala Alzheimer este o deteriorare mentală progresivă care poate apărea la persoanele de vârstă mijlocie, dar se întâmplă de obicei la persoanele cu vârsta cuprinsă între 60 și 65 de ani sau mai mult. Alzheimerul cu debut precoce sau mai tânăr poate să apară la persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 65 de ani. Boala se datorează deteriorării generalizate a funcției cerebrale legate de plăcile care se dezvoltă în țesutul cerebral.

În funcție de experții pe care-i consulți, boala Alzheimer poate avea doar trei sau șapte stadii (unele etape pot include substadii), dar toți sunt de acord asupra unei pierderi treptate și progresive a funcțiilor creierului. Scala globală de deteriorare (GDS) este larg acceptată și are șapte etape, conform medicinenet.com.

Stadiul 1: fără simptome;

Stadiul 2: simptomele includ pierderea ușoară a memoriei, scăderea concentrației, uitarea numelor;

Stadiul 3: simptomele includ uitarea informațiilor noi, scăderea performanței muncii, dificultățile cu planurile viitoare și problemele organizatorice, repetarea întrebărilor;

Stadiul 4: simptomele includ dificultăți cu acțiuni complexe, nu pot planifica înainte, depresie, introvertire, evită situații dificile;

Stadiul 5: simptomele includ dificultăți de reamintire a adresei de domiciliu sau a numărului de telefon, pacienții au nevoie de asistență pentru sarcini obișnuite, cum ar fi luarea unei mese, dezorientare în timp și / sau spațiu, scăderea obiceiurilor de igienă personală;

Stadiul 6: simptomele includ nevoia de asistență la îmbrăcare, uitarea numelor membrilor apropiați ai familiei, schimbări de personalitate, inclusiv paranoia, halucinații și iluzii, necesită asistență în igiena personală, pot necesita o monitorizare constantă;

Stadiul 7: Este posibil ca persoana să nu mai poată vorbi sau răspunde rațional, să nu mai poată controla mișcările musculare, să nu poată sta în poziție verticală și, eventual, unii indivizi nu vor putea să înghită alimente sau lichide.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel