Alzheimer și demență, risc ridicat pentru persoanele cu boală pulmonară

Bătrâni
Bătrâni

Adulții de vârstă mijlocie care trăiesc cu boli pulmonare ar putea fi expuși unui risc mai mare de a dezvolta demență sau tulburări cognitive pe măsură ce îmbătrânesc, este concluzia unui studiu recent.

Cercetarea a analizat asocierea pe termen lung între funcția pulmonară scăzută și riscul de a dezvolta demență.

,,Prevenirea demenței este o prioritate de sănătate publică, iar studiile anterioare au sugerat că problemele pulmonare, care adesea pot fi prevenite, ar putea fi legate de un risc mai mare de a dezvolta demența”, a spus prof.dr. Pamela L. Lutsey, autorul studiului.

Echipa sa a descoperit că bolile pulmonare restrictive și obstructive au fost asociate cu demența, boala Alzheimer și insuficiența cognitivă ușoară. Legătura a fost mai puternică la cei cu boli pulmonare restrictive, cum ar fi fibroza pulmonară idiopatică și sarcoidoza decât pentru boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

Ca parte a studiului, echipa a analizat date de la mai mult de 14.000 de pacienți (vârsta medie de 54 ani) din Studiul riscului de ateroscleroză în comunitati (ARIC) care a fost supuși spirometriei. Acești pacienți au fost urmăriți timp de 23 de ani. Lutsey și colab. au descoperit 1.407 de cazuri de demență în această perioadă de timp.

Pacienții cu boală pulmonară restrictivă au avut risc de 58 % mai mare de a dezvolta demență sau insuficiență cognitivă ușoară comparativ cu cei fără boală pulmonară. Pacienții cu boală pulmonară obstructivă au avut risc de 33% mai mare decât cei fără boală. Nivelurile scăzute de oxigen din sânge, cauzate de boala pulmonară, au condus la inflamație, stres și deteriorarea vaselor de sânge ale creierului - o explicație potențială a constatărilor oamenilor de știință.

Desi studiul nu a fost nici randomizat, nici controlat, ar putea oferi un impuls în plus pentru a îmbunătăți calitatea aerului și pentru a preveni fumatul.

,,Prevenirea bolilor pulmonare este importantă. Dacă alte studii vor confirma rezultatele studiului nostru, indivizii și factorii de decizie politică vor avea un motiv suplimentar pentru a face schimbări care să protejeze sănătatea pulmonară, deoarece acest lucru poate preveni demența", a precizat Lutsey.

 Cercetarea a fost publicată în Jurnalul American de Medicină Toracică, Respiratorie și Îngrijire Critică, după cum informează Health Imaging.com.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel