Amețeală când te ridici de pe scaun? Ce boală gravă riști să dezvolți

Persoanele care prezintă amețeli atunci când se ridică în picioare au un risc crescut de a dezvolta demență, arată un nou studiu.

Riscul crescut pare să se aplice numai celor care prezintă o scădere a tensiunii arteriale sistolice. Cei cu hipotensiune arterială ortostatică sistolică aveau 40% mai multe riscuri de a dezvolta demență.

Potrivit unui nou studiu, publicat în jurnalul medical Neurologie, persoanele care au amețeli atunci când se ridică sau stau în picioare, pot avea un risc crescut de a dezvolta demență ani mai târziu.
Afecțiunea, numită hipotensiune arterială ortostatică, apare atunci când oamenii se confruntă cu o scădere bruscă a tensiunii arteriale atunci când se ridică.

Studiul a găsit legătura cu demența doar la persoanele care au o scădere a tensiunii arteriale sistolice, nu  și la persoanele cu o scădere a tensiunii arteriale diastolice sau a presiunii arteriale în general.

 

Sistolic este primul număr dintr-o citire a tensiunii arteriale, iar hipotensiunea arterială ortostatică sistolică a fost definită ca o scădere de cel puțin 15 mmHg după ce persoana a stat așezată. 

 

Studiul a implicat 2.131 de persoane care aveau o vârstă medie de 73 de ani și nu aveau demență atunci când s-au înscris. Citirile tensiunii arteriale au fost luate la începutul studiului și apoi unul, trei și cinci ani mai târziu. Un total de 15% au prezentat hipotensiune ortostatică, 9% au avut hipotensiune ortostatică sistolică și 6% au avut hipotensiune ortostatică diastolică.

În următorii 12 ani, participanții au fost evaluați pentru a vedea dacă cineva a dezvoltat demență. Un total de 462 de persoane, sau 22%, au dezvoltat boala.

Persoanele cu hipotensiune arterială ortostatică sistolică aveau aproape 40% mai multe șanse să dezvolte demență decât cei care nu aveau afecțiune. Cincizeci din 192  (26%) de persoane cu hipotensiune arterială ortostatică sistolică sau au dezvoltat demență, comparativ cu (21%), adică 412 din cei 1.939 de persoane fără aceasta. Atunci când cercetătorii au luat în calcul și alți factori care ar putea afecta riscul de demență, cum ar fi diabetul, fumatul și consumul de alcool, cei cu hipotensiune arterială sistolică au fost cu 37% mai predispuși să dezvolte demență.

 

Studiul integral, aici. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel