Analiza care îți arată dacă riști să faci litiaza renală sau biliară. Ce înseamnă dacă ai creatinina crescută: Primele semne că mănânci prea multă carne și proteină

EXCLUSIV
Analiza care îți arată dacă riști să faci litiaza renală sau biliară - Foto: Freepick @dcstudio
Analiza care îți arată dacă riști să faci litiaza renală sau biliară - Foto: Freepick @dcstudio

Ce sunt proteinele, ce este creatinina și ce înseamnă valorile sale crescute. Analiza care-ți arată dacă riști să faci litiază renală sau litiază biliară.

Se vorbește despre grăsimi, despre calorii, dar acum sunt la modă concentratele proteice. Vedem batoane de ciocolată proteice, biscuiți proteici și lichide pe bază de proteine, fie cu lapte, fie fără.

Proteinele sunt considerate elementul de bază al vieții și se găsesc în fiecare celulă a corpului.

Aminoacizii esențiali (cei pe care corpul tău nu îi poate produce singur și pe care trebuie să îi obțină din alimente) pot fi găsiți în alimentele pe care le consumi. Pentru a-i procura, trebuie să vă umpleți dieta cu o varietate de alimente bogate în proteine, ceea ce nu este greu de făcut, deoarece proteinele se găsesc în mod natural în multe alimente nutritive, multe dintre acestea făcând probabil deja parte din dieta ta obișnuită. Atunci când mâncați, corpul va lua proteinele din alimente și le va descompune în aminoacizi care pot fi utilizați de organism.

Cum să dai "șunculița" pe "mușchiuleț". Cel mai bun sport care topește grăsimea. Lygia Alexandrescu: Asta e una dintre greșeli

Motivația zilei: Vei învăța să lupți cu ele!

Care e cea mai bună pâine. Lygia Alexandrescu: Asta e pâinea REALĂ! Pâinea 100% secară nu este pâine. Ni s-a spus că are colorant de sfeclă roșie și ăsta e un caz fericit

Cu toate acestea, consumul exagerat de proteine are și efecte negative asupra sănătății.

"Proteinele sunt văzute, pe bună dreptate, ca niște cărămizi ale organismului. Adică pe ele se face creșterea, menținerea stării de sănătate. Pe ele se face vindecarea, prin proteină.

Acei aminoacizi, acele lanțuri de aminoacizi care asta fac, reușesc să crească.

Dacă vorbim despre organism ca despre o casă, proteinele sunt cărămizile.

Atunci când vrem un supliment proteic, inclusiv cele nevinovate din biscuiți sau băuturi bogate în proteine, trebuie să vorbim cu medicul nostru și ne recomandă un set de analize care să conțină ceea ce numim balanța de azot, adică la nivel renal se întâmplă toată metabolizarea și eliminarea azotului din proteine.

O încărcare renală conduce la acea creatinină crescută, la acea filtrare glomerulara dezechilibrată, ceea ce în timp poate predispune persoana care consumă proteine în exces la insuficiență renală, lucru extrem de grav", a declarat Lector dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, în exclusivitate pentru DC Medical.

Un test de creatinină este o măsură a modului în care rinichii tăi își fac treaba de filtrare a deșeurilor din sânge.

Creatinina este un compus chimic rămas în urma proceselor de producere a energiei în mușchi. Rinichii sănătoși filtrează creatinina din sânge. Creatinina părăsește corpul ca deșeu în urină.

O măsurare a creatininei din sânge sau urină oferă indicii care îl ajută pe medic să determine cât de bine funcționează rinichii.

Ce se întâmplă când mănânci prea multe proteine


Problema este că organismul nu știe ce să facă cu cantitățile excesive de proteine și ar putea ajunge să dăuneze oaselor, rinichilor și ficatului. 

Există câteva potențiale dezavantaje precum: 

- pietre la rinichi

- pierderea oaselor

- prea mult calciu în fluxul sanguin

- complicații hepatice

Dietele bogate în carne (care sunt bogate în proteine) pot fi periculoase și pot crește riscul de a dezvolta boli coronariene și cancer, în special cancerul de sân, de intestin și de prostată, potrivit aceleiași analize menționate anterior.

"Deci nu luăm suplimente, nu luăm prafuri, nu mâncăm proteine în mod constant.

Dacă mănânci o dată nu se întâmplă absolut nimic, nu stăm cu bucățica de friptură și mezel sau brânză, pentru că toate proteinele animale au încărcătură de aminoacizi și de proteine serioasă și toate se metabolizează renal, să nu uităm acest lucru.

Hidratarea incompletă, la fel, cauzează, atunci când se mănâncă multe proteine. Adică mănânci proteine, dar nu bei apă suficientă și această creatinină crește și apar problemele în timp și predispun la o permanentă aciditate. pH urinei devine foarte activ în mod constant, se fac pietre, litiaza renală, litiază biliară sunt primele semne ale excesului de proteine animale.

Mai întâi verifică, cerem păreri și apoi luăm suplimente proteice", a mai spus medicul nutriționist.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel