Analizele medicale, o cheltuială mică pentru sănătate. Medic: O consultație țintită nu rezolvă mare lucru

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
analizele medicale o cheltuiala. FOTO: Freepik
analizele medicale o cheltuiala. FOTO: Freepik

Românii sunt dezamăgiți că le ies analizele medicale bune și nu le mai refac anual, așa cum recomandă medicii.

Analizele medicale trebuie efectuate cel puțin odată pe an, de preferință în luna de naștere, pentru a avea același punct de reper cu trecerea anilor, sau de câte ori este necesar, în cazul persoanelor cu afecțiuni cronice.

Iar această obligativitate în privința analizelor medicale este de fapt o formă de prevenție, care, din păcate, nu este în vocabularul și conștiința omului de rând, care de cele mai multe ori se duce ”la doctor atunci când îl doare”, după cum a afirmat șefa Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, conf. dr. Adela Cojan, în cadrul unei dezbateri pe tema prevenției și combaterii osteoporozei.

Vezi și: Mortalitatea în spitale, "denaturată excesiv". Adela Cojan: Românul așa a fost învățat, să se ducă la doctor atunci când îl doare

Mulți dintre români nu ajung să își facă analizele din motive financiare, costurile uneori fiind peste puterea lor, dar și din teama de medici ori reticența față de sistemul sanitar. 

”Stăteam ieri de vorbă cu cineva și i-am recomandat un set de analize de sânge. Un pic surprins, omul îmi spune: să știți că nu mai fac nicio analiză. Acum vreo patru ani am făcut analize de 300 de lei și a ieșit totul bine, deci le-am făcut degeaba. Bani aruncați pe fereastră. Nu mai fac analize”, a scris dr. Vasi Rădulescu pe blogul său cu privire la aparenta reticență a potențialului pacient.

”Chestiunea asta recunosc că m-a surprins prin atipicul ei, dar mi-a și întărit niște lucruri pe care le-am tot observat în ultimii zece ani.

În primul rând, m-a surprins dezamăgirea omului care află că analizele sunt bune. Rezultatele analizelor în parametri normali ar trebui să fie motiv de bucurie supremă pentru oricine, că doar asta ne dorim în principal în viață, să fim sănătoși.

Problema în esență vine din altă parte: nu suntem obișnuiți să dăm bani pentru sănătate, pentru că o considerăm un bun aproape garantat. În boală băgăm bani cu nemiluita, cu zecile de mii sau chiar sutele de mii de lei (chiar dacă prin sistemul de asigurare medicală, dar sunt aceiași bani, la care noi am contribuit din plin prin taxe).

În al doilea rând, vine și o componentă oarecum așteptată: dacă omul are niște simptome și vede că medicul nu-i identifică nicio boală, e dezamăgit. Dacă el suferă, dar analizele sunt bune, nu are practic un răspuns, de aici tristețea și surprinderea, cu mesajul am dat banii degeaba”, a continuat medicul.

Rădulescu: Nicio investiție în sănătate nu e prea mare

”Așadar înțeleg aproximativ comportamentul. Mă feresc să mai spun că înțeleg perfect ceva, cu toată empatia mea, deoarece nu pot înțelege perfect pe nimeni.

Fiecare om are stările lui, suferințele lui, optica lui. Pot, prin prisma pregătirii mele ca medic și om, să pricep și cuprind cazul omului aflat în suferință și implicit în căutarea unor răspunsuri.

Medicul poate oferi niște răspunsuri. Uneori nu găsește o boală clară, pentru că fiecare om are de multe ori și apăsări psihice cumplite, iar numeroase simptome fix de acolo vin.

De asta tot zic că o consultație țintită, superspecializată, nu rezolvă mare lucru, când pacientul e o entitate complexă care suferă pe mai multe planuri. Dar asta o vom discuta altă dată.

Nicio investiție în sănătate nu e prea mare. Acei 300 de lei dați pe analizele care au ieșit bine reprezintă o sumă infimă pe lângă cheltuieli posibile cu boala. Mergeți și faceți analizele de rutină, pentru că 85% din oameni nu le fac nici pe acelea. Mergeți la programele de screening.

Mergeți să stați de vorbă cu medicul de familie, pentru că chiar dacă nu aveți simptome, sunt cazuri în care ceva există și sapă lent sau mai repede (hipertensiuni arteriale care nu dau semnale, cancere care evoluează fără semne clare). Învățați să prețuiți sănătatea și mai ales prevenția.

Iar când medicul nu găsește nimic, hai să acceptăm și o vizită la psiholog sau psihiatru, că vremurile sunt așa cum sunt, stresul puternic ne lovește pe toți. Hai să vedem și cum stăm cu stilul de viață, cu alimentația, cu somnul, cu socializarea, cu mișcarea. Și să reglăm tot ce ține de noi, cu responsabilitate și voință. Apoi multe lucruri se așază în viață”, a mai scris dr. Vasi Rădulescu pe blogul său.

Vezi și: Tratamentul pentru osteoporoză, 8.000 de euro. Attila: Dacă trag o trântă la baie, nu pot merge nici măcar la telefon. Sute de mii de femei singure, la țară. Câte își pot permite să plătească?

Care sunt analizele anuale obligatorii și importanța acestora. Boantă: Trebuie să ajutăm pacientul

”Multe dintre analize sunt comune, diferă doar de afecțiunile în sfera genitală, iar la bărbați, cele legate de prostată”, ne-a explicat în exclusivitate dr. Valentina Boantă, specialist Medicină de familie Sanador. 

”În rest, 'bateria' este destul de comună pentru ambele sexe. Copiii au nevoie de o atenție mai sporită, în sensul că vrem să le verificăm necesarul de nutrienți,  de vitamine, de minerale, mai ales la cei care au probleme cu diversificarea sau care chiar nu mănâncă. Copiii sunt destul de mofturoși, nu ca noi adulții. Sunt mulți care nu vor carne, care nu primesc legumele sau fructele și atunci, cumva, trebuie noi să îi evaluăm și să găsim respectivul deficit”, a precizat medicul. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Pete pe piele. ABCDE, tehnica celor 5 semne ale unui cancer de piele. Medic: E foarte popular și ușor de REȚINUT

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel