Tratamentul pentru osteoporoză, 8.000 de euro. Attila: Dacă trag o trântă la baie, nu pot merge nici măcar la telefon. Sute de mii de femei singure, la țară. Câte își pot permite să plătească?

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Tratamentul pentru osteoporoza - Foto: Freepick @cookie_studio @asier_relampago
Tratamentul pentru osteoporoza - Foto: Freepick @cookie_studio @asier_relampago

Cât costă tratamentul pentru osteoporoză. Dr. Laszlo Attila ne-a vorbit despre costuri și despre problemele României în ceea ce privește tratarea și prevenția osteoporozei.

Întrebat care ar fi pașii de îndeplinit pentru a avea un Plan Național de management al Osteoporozei, dr. Laszlo Attila, secretar în Comisia pentru Sănătate din Senatul României, a subliniat că așteptat acest program de mai bine de trei ani.

”Am apreciat foarte foarte mult munca depusă de echipa condusă de dr. Poiană (n.r. președinte Societatea Română de Endocrinologie), care ca și rezultat mi-a pus la dispoziție un draft pe care pot să îl numesc una dintre cele mai profesioniste materiale în acest sens. Și ce facem noi? Practic, în cazul problemelor majore de sănătate publică există posibilitatea ca atunci când cineva nu își face treaba, Parlamentul să preia inițiativa.

Asta s-a întâmplat și cu strategia de reducere a bolilor cardiovasculare, care, timp de 13 ani, a stat într-un sertar, bolilor cerebro-vasculare 9 ani, strategia de reducere a cancerului, 5-6 ani. Pentru că de fiecare dată cineva a fost și-a permis să spună că e prea scump, o ținem în sertar.

Practic, după adoptarea unei strategii, care de obicei se bazează pe un angajament luat de Guvern, la ONU, la OMS, în stânga și în dreapta,  că vrem să facem ceva, trebuie să existe un angajament care spune că, da, vreau să îl pun în aplicare acestea sunt etapele și atât mă costă. Ceea ce, de multe ori, nu s-a întâmplat. (...)

Eu am tot încercat să încurajez echipa, pentru că, de fiecare dată când vrei să faci ceva, există o armată care încearcă să-ți explice că nu este nevoie sau nu se poate.

Și atunci am urmărit cu mare admirație această muncă. Au formulat necesitatea multidisciplinarismului, au formulat necesitatea centrelor de excelență, a etapizării populației atunci când ne apucăm de o astfel de activitate”, a spus dr. Laszlo Attila, secretar al Comisiei pentru Sănătate în Senatul României, pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii ”Traseul pacientului cu osteoporoză – de la prevenție la management de excelență”.

Tasarea coloanei vertebrale, cauze și riscuri. Bojincă: Avem o mulțime de paciente tinere

Cheltuielile cu osteoporoza, dublate în 10 ani

”Cred că în mod normal, pentru orice boală majoră de sănătate publică trebuie să avem o situație foarte clară cum stăm, ce avem și unde vrem să ajungem. Întrebarea mea s-a referit la dacă avem o evidență privind costuri, pentru că în 10 ani, practic, s-au dublat cheltuielile cu osteoporoza. Să știți că la diabet, în patru ani, le-am triplat.

În același timp, vă aduc că după părerea mea, nu stăm chiar așa de bine, pentru că, la ora actuală și conform datelor recensământului din 2011, avem cam 760.000 de persoane trecute de 75 de ani în mediul rural. 76% dintre aceste persoane sunt femei singure, între patru pereți, foarte probabil cifrele sunt asemănătoare și în mediul urban.

Cu alte cuvinte, dacă aceste persoane trag o trântă la baie, foarte probabil că nu se pot duce nici măcar la telefon. Și numărul acestor persoane o să tot crească”, a mai spus Laszlo Attila.

”Părerea mea este că avem nevoie și s-au făcut demersurile, după mult timp s-a ajuns acolo ca să se introducă finanțarea osteoporozei în programele naționale.

Părerea mea este că avem nevoie de o strategie, de o finanțare pentru acest domeniu. Tot timpul, utilizăm termeni diplomatici, vă dau cifre: la ora actuală, tratamentul minim invaziv, neurochirurgical al unei persoane cu osteoporoză costă 8.000 euro - doar materialele!

Nu știu câte femei în vârstă își pot permite să plătească o astfel de sumă, în condițiile în care marea majoritate a fracturilor de vertebre prin tasare sunt la persoane cu osteoporoză. Și vă spun acest lucru pentru că, de trei săptămâni, au operat-o pe mama mea.

În condițiile în care a trebui să constat și îmi pare rău și îmi cer scuze în fața celor care ne urmăresc, programul național de chirurgie al fracturilor vertebrale să știți că nu cuprind materialele pentru persoanele cu osteoporoză. Ele se referă doar la materialele utilizate la persoanele fără osteoporoză, când ai peste 80% din fracturi la astfel de persoane”, a precizat Laszlo Attila.

”Mai ridic o altă problemă legată de traseul pacientului. Să știți că treaba noastră va fi extrem de complicată. De obicei astfel de abordări sau abordările unei astfel de teme necesită aproape o organizare militară. Trebuie să existe lideri care comandă această acțiune, trebuie să existe niște competențe foarte clare ce ai de făcut în stânga și în dreapta.

Apropos, permiteți-mi să vă sugerez să completați lista celor care au atribuții - medicii radiologi, pentru că de multe ori dânșii sunt și în același timp atunci când vorbesc de multidisciplinaritate fără să vreau am asistat la lupta aceasta surdă a endocrinologilor cu oncologii, pentru că mai este și o categorie, vrând-nevrând, a osteoporozei secundare indusă de radioterapie, de tratamentele oncologice samd.

Sper ca mai devreme sau mai târziu să ajungem în situația în care să avem și rezultate. (...) Am depus eforturi în mandatul trecut ca o parte din legislație să o punem la dispoziția CNAS, deci are obligația, prin lege, ca fiecare program național de sănătate să aibă indicatori de performanță și multe, multe altele.

Lucrul pe care nu ți l-a spus nimeni despre vindecare. Florin Buicu, semnal de alarmă: E fraza perfectă

"În următorii 10 ani vom avea o problemă la nivelul asistenței medicale primare"

 

Am încercat să clădim acel drum, la nivel legislativ, spre o oarecare normalitate. Și atunci când vă povestesc despre necesitatea acestei situații de coordonare cu o mână forte o spun pentru că vrând-nevrând, dacă nu facem pași importanți în această direcție, în următorii 10 ani vom avea o problemă la nivelul asistenței medicale primare.

La ora actuală, cei mai tineri sunt în Covasna, cu media de vârstă de 59 de ani, cei mai în vârstă, în Dolj, cu 64 de ani. Medicina de familie nu este un domeniu foarte atrăgător pentru tineri și încet, încet vom ajunge în situația ca atunci când o bună parte din acești colegi se vor pensiona, atunci nu va fi cine să facă nici prevenția la osteoporoză, nici prevenția la nu știu ce.

În încheiere, sper să avem capacitatea de a influența deciziile politice. De doi ani de zile asistăm, în sfârșit, la un interes din partea autorităților locale asupra stării de sănătate. Așa am reușit să deblocăm obezitatea, diabetul s.a.m.d.

Am înțeles că toată lumea vrea să asfalteze, că îi place să aibă terenuri de sport și fel de fel de facilități la el în sat, dar este cel puțin atât de important ca să ai și un sistem de păstrare a stării de sănătate pentru că menținerea stării de sănătate implică o colaborare a factorilor locali. Și în același timp, atunci când, mă reîntorc la mâna forte, nu știu de ce nu ar trebui incluși toți factorii în deciziile multidisciplinare, indiferent care or fi specialitatea respectivă.

Acum una este să trăiești în București și șansele de supraviețuire sunt ceva mai bune, sau la Cluj, Iași, Timișoara, dar cred că ai o problemă foarte mare dacă stai la 20-30 de km de aceste localități. Și nu sunt sau nu avem acel sistem instituțional sau chiar sistem de asistență socială care să faciliteze gestionarea într-un mod demn, eficient al acestei probleme, inclusiv a osteoporozei”, a mai spus secretarul Comisiei pentru Sănătate.

Specialiștii care refuză cazurile de intervenții pe coloană la osteoporotic, ”un șoc”

De asemenea, acesta a ținut să sublinieze un aspect foarte important legat de necesitatea și obligativitatea indicatorilor în programele de sănătate, tocmai în vederea construirii ”unui sistem de indicatori care să stea la baza deciziilor politice cât mai obiectiv atunci când aloci niște resurse care sunt limitate”, punctând în același timp că ”nu vrem să vorbim sau nu spunem. Nu ne-am uitat, datorită lipsei acestor indicatori, cine nu respectă niște protocoale, de ce cheltuim niște intervenții medicale pentru nerespectarea protocoalelor, pentru complicațiile cazurilor netratate ca lumea”.

Cele două TESTE care îți arată dacă ai osteoporoză. Streinu - Cercel: Arată clar încărcarea cu calciu a oaselor și rezistență la șoc

Mai mult decât a puncta aceste lucruri, dr. Laszlo a deschis un ”capitol dureros, dar adevărat”, exemplificând cu o situație întâlnită la Clinica de Neurochirurgie de la Cluj-Napoca.

”Am găsit 14 neurochirurgi, din care 12 aveau și competențe pe coloană vertebrală. Doar doi operează coloană vertebrală la pacienții osteoporotici. Formarea acestor oameni a fost făcută pe banii statului și lucrează în instituțiile statului, dar nu își asumă risc la pacientul osteoporotic pentru că este prea riscant și până nu introducem un sistem de finanțare și dr. Cojan (n.r. președinta CNAS) a făcut referire la acest lucru, ca atunci când ești format, atunci să fi obligat, dacă ești implicat într-un traseu al pacientului să îți faci treaba.

Dacă ți-ai făcut treaba să îți primești banii, dacă nu ți-ai făcut treaba să nu îți mai împingi mâna în față să îți iei salariul. Spun acest lucru pentru că a fost extrem de șocant pentru mine, care am terminat în 1990, nu țin minte ca în acea perioadă, profesorii noștri, cei care ne-au învățat să fi refuzat un caz pentru astfel de motive.

Dar atunci când am văzut că 12 persoane, cu pregătire de specialitate pe coloană, nu se încumetă, a fost un șoc”, a încheiat dr. Laszlo Attila.

 

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel