Ananasul combinat cu lapte NU devine toxic. Mit spulberat de știință
Se spune că nu e bine să combini laptele cu ananasul pentru că ar fi toxic pentru organism. Dar adevărul științific este altul:
Ananasul (Ananas comosus) este un fruct tropical renumit pentru aroma sa caracteristică dulce, dar acidă. De fapt, este al treilea cel mai popular fruct tropical din lume, după banane și citrice. Laptele este o băutură foarte hrănitoare care furnizează toți cei trei macronutrienți - grăsimi, proteine și carbohidrați - precum și multiple vitamine și minerale.
Dacă ați vrut vreodată să amestecați aceste două ingrediente în rețete, s-ar putea să vă fi venit în minte zvonul că ananasul și laptele consumate împreună ar putea fi toxice pentru organism și că amestecul lor ar duce la dureri de stomac, greață și diaree. Ba chiar că această combinație ar f otrăvitoare. Dar nu există nicio dovadă științifică solidă care să susțină așa ceva. Ba din contra.
Un studiu (link direct studiu) de laborator sugerează chiar că e sigur să consumi cele două alimente în același timp. Practic, cercetătorii au hrănit grupuri de cobai cu ananas, cu lapte și cu c ombinația dintre cele două și la niciun grup nu s-a constatat vreo deteriorare sub vreo formă a stării de sănătate, nicidecum toxicitate.
Adevăratul efect al combinării laptelui cu ananasul este acela că laptele se încheagă, iar combinația ar putea avea un gust neplăcut pentru unii, dar asta nu înseamnă că nu le poți folosi pe amândouă în smoothie sau la prăjituri.
Amestecarea ananasului și a laptelui așadar poate duce la închegarea laptelui, care este adesea confundată cu alterarea.
Diferența este că o creștere excesivă a bacteriilor de alterare provoacă stricarea laptelui, în timp ce în cazul laptelui închegat, enzima bromelaină din ananas este cauza.
Bromelaina aparține unui grup de enzime cunoscute sub numele de proteaze, care descompune proteinele prin tăierea lanțurilor lor de aminoacizi. Bromelaina acționează asupra cazeinei, principala proteină din lapte (link direct studiu 1, link direct studiu 2).
În timp ce laptele stricat nu poate fi bput, laptele închegat nu este periculos, ci doar acru. De fapt, amestecarea sucului de ananas cu lapte este obișnuită în fabricarea brânzeturilor în Indonezia, spre exemplu, care se bazează pe formarea de cheag de lapte pentru a produce brânzeturi moi (link direct studiu).
Cu toate acestea, tehnica creează adesea un gust amar datorită creșterii aminoacizilor amari, cum ar fi triptofanul și prolina, atunci când bromelaina descompune cazeina (link direct studiu).
Dacă nu doriți să vă acriți laptele cu ananas, puteți încerca să fierbeți sau să c oaceți ananasul înainte de a-l combina cu laptele. Bromelaina este o enzimă sensibilă la căldură, temperaturile ridicate o pot inactiva (link direct studiu), împiedicând-o să dizolve cazeina și să coaguleze laptele. Sau puteți folosi ananas la cutie, care deja a fost supus unor temperaturi ridicate și bromelaina nu mai este activă sau atât de activă ca în fructul crud.
-
-
Buze crăpate: ce vitamină îți lipsește din organism?27.12.2025, 17:05
-
De ce să bei apă imediat după ce te trezești27.12.2025, 14:22
-
7 sfaturi să te pui pe primul loc27.12.2025, 12:58
-
Cât de des trebuie să schimbi lenjeria de pat?27.12.2025, 11:52
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Pune o lumânare în congelator. Motivul e genial!
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Pune sare în chiuvetă seara și las-o până dimineața. Rezultatul te va uimi
Ce se întâmplă dacă pui zaț de cafea în toaletă. Trucuri utile pentru casă
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Cât de des trebuie să schimbi lenjeria de pat?
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
