Ananasul combinat cu lapte NU devine toxic. Mit spulberat de știință

Se spune că nu e bine să combini laptele cu ananasul pentru că ar fi toxic pentru organism. Dar adevărul științific este altul:
Ananasul (Ananas comosus) este un fruct tropical renumit pentru aroma sa caracteristică dulce, dar acidă. De fapt, este al treilea cel mai popular fruct tropical din lume, după banane și citrice. Laptele este o băutură foarte hrănitoare care furnizează toți cei trei macronutrienți - grăsimi, proteine și carbohidrați - precum și multiple vitamine și minerale.
Dacă ați vrut vreodată să amestecați aceste două ingrediente în rețete, s-ar putea să vă fi venit în minte zvonul că ananasul și laptele consumate împreună ar putea fi toxice pentru organism și că amestecul lor ar duce la dureri de stomac, greață și diaree. Ba chiar că această combinație ar f otrăvitoare. Dar nu există nicio dovadă științifică solidă care să susțină așa ceva. Ba din contra.
Un studiu (link direct studiu) de laborator sugerează chiar că e sigur să consumi cele două alimente în același timp. Practic, cercetătorii au hrănit grupuri de cobai cu ananas, cu lapte și cu c ombinația dintre cele două și la niciun grup nu s-a constatat vreo deteriorare sub vreo formă a stării de sănătate, nicidecum toxicitate.
Adevăratul efect al combinării laptelui cu ananasul este acela că laptele se încheagă, iar combinația ar putea avea un gust neplăcut pentru unii, dar asta nu înseamnă că nu le poți folosi pe amândouă în smoothie sau la prăjituri.
Amestecarea ananasului și a laptelui așadar poate duce la închegarea laptelui, care este adesea confundată cu alterarea.
Diferența este că o creștere excesivă a bacteriilor de alterare provoacă stricarea laptelui, în timp ce în cazul laptelui închegat, enzima bromelaină din ananas este cauza.
Bromelaina aparține unui grup de enzime cunoscute sub numele de proteaze, care descompune proteinele prin tăierea lanțurilor lor de aminoacizi. Bromelaina acționează asupra cazeinei, principala proteină din lapte (link direct studiu 1, link direct studiu 2).
În timp ce laptele stricat nu poate fi bput, laptele închegat nu este periculos, ci doar acru. De fapt, amestecarea sucului de ananas cu lapte este obișnuită în fabricarea brânzeturilor în Indonezia, spre exemplu, care se bazează pe formarea de cheag de lapte pentru a produce brânzeturi moi (link direct studiu).
Cu toate acestea, tehnica creează adesea un gust amar datorită creșterii aminoacizilor amari, cum ar fi triptofanul și prolina, atunci când bromelaina descompune cazeina (link direct studiu).
Dacă nu doriți să vă acriți laptele cu ananas, puteți încerca să fierbeți sau să c oaceți ananasul înainte de a-l combina cu laptele. Bromelaina este o enzimă sensibilă la căldură, temperaturile ridicate o pot inactiva (link direct studiu), împiedicând-o să dizolve cazeina și să coaguleze laptele. Sau puteți folosi ananas la cutie, care deja a fost supus unor temperaturi ridicate și bromelaina nu mai este activă sau atât de activă ca în fructul crud.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Câte grade trebuie să ai în cameră noaptea. De asta ai insomnii și te trezești obosit. Vlad Ciurea: Scade concentrația de oxigen
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!