Anevrism cerebral rupt, afecțiunea care a răpus o sportivă la 32 de ani

Florina Pop / 27 sep 2019 / 00:45
Fosta sportivă Katy Collins  FOTO: Facebook Katy Collins
Fosta sportivă Katy Collins FOTO: Facebook Katy Collins

Fosta luptătoare MMA Katy Collins a murit la vârsta de 32 de ani după ce a suferit un anevrism cerebral rupt.

Anevrism cerebral rupt. Fosta luptătoare MMA Katy Collins a murit miercuri în urma unui anevrism cerebral rupt, a anunțat antrenorul ei într-un mesaj pe rețelele de socializare. Avea doi băieți. Ultima luptă în ring a fost în iunie 2018.

"Lupta s-a încheiat. Nu ai încetat niciodată să lupți și nu am renunțat niciodată la tine. Doar nu era în cărți. (...) Întotdeauna am fost atât de mândru de tine Kate. (...) Am fost onorat să-ți pot trăi visul cu tine ... Îmi va fi dor de tine mai mult decât o să știe vreodată lumea", a scris antrenorul ei, JT Tilley, pe Facebook.

Tânăra avea 32 de ani și pe 20 septembrie a suferit de un anevrism cerebral rupt care a provocat apoi un accident vascular cerebral și mai multe convulsii, potrivit unei pagini GoFundMe, creată pentru a plăti cheltuielile medicale și de înmormântare, conform foxnews.com.

Era originară din statul american Arkansas și era poreclită "Dragonul roșu", arată BBC.

Anevrism cerebral rupt. Cum se manifestă această afecțiune

Pe site-ul Clinicii Neurochirurgie IV, care funcționează în cadrul Spitalului Clinic de Urgență "Bagdasar-Arseni" din Capitală se explică:

"Anevrismul cerebral este o afecțiune cerebrovasculară în care prin slăbiciunea peretelui arterial apar dilatații anormale ale acestuia. Anevrismele mici și nerupte nu dau simptome. Pe măsură ce cresc în dimensiuni riscul de rupere crește. Când un anevrism s-a rupt, pacientul suferă una dintre cele mai severe forme de cefalee, însoțită de greață, vărsături, si/sau pierderea conștienței. (...)
Pacientul cu anevrism rupt reprezintă o urgență care se internează, de obicei, în secția de reanimare. Poate fi necesară ventilația asistată și aplicarea diferitelor metode de resuscitare".

Medicii mai precizează că pot apărea complicații și că prognosticul pacientului cu anevrism cerebral rupt depinde de mărimea, localizarea anevrismului, vârstă, starea generală de sănătate, starea neurologică dupa ruptură.

"O treime din pacienți decedează la prima sângerare. Alții recuperează foarte puțin sau deloc din deficitul neurologic instalat cu ocazia rupturii. Majoritatea pacienților rămân cu un grad de  deficit neurologic și necesită recuperare îndelungată, terapie fizică, ocupațională, de reeducare a vorbirii", potrivit site-ului citat.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.201
YesMy