ANMDM, precizări legat de restricția la paracetamol, ibuprofen și aspirina din Franța

Dana Lascu |
Data publicării:

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDM) explică restricția impusă în Franța la cumpărarea unor medicamente uzuale, fără rețetă, respectiv paracetamol, ibuprofen și aspirină.

Având în vedere apariția în spațiul public a unor interpretări și comentarii neadecvate pe marginea anunțului publicat de autoritatea franceză de profil, ANMDMR precizează:

Paracetamolul, ibuprofenul și aspirina sunt medicamente care se pot elibera în farmacie fără prescripție medicală, atât în Franța cât și în România.

Începând cu 15 ianuarie 2020, în Franța, aceste medicamente nu vor mai putea fi accesibile la liber, pe rafturile din farmacie, ci vor fi cerute farmacistului, pentru că eliberarea acestora să fie însoțită de consiliere și informații privind modul de administrare, dozele și durata optimă a tratamentului, reacțiile adverse posibile.

De menționat că în România, eliberarea medicamentelor în farmacie se efectuează cu respectarea Regulilor de bună practică farmaceutică, care impun următoarele:

– activitatea farmaceutică să fie focalizată pe eliberarea medicamentelor și a altor produse pentru sănătate, care să aibă calitatea garantată, însoțită de o informare și o consiliere adecvate pentru pacient;

– informația să fie formulată şi prezentată potrivit gradului de înțelegere al fiecărui pacient: simplu și ușor de înțeles;

– trebuie prezentate într-un mod echilibrat beneficiile și riscurile în utilizarea medicamentelor;

– farmacistul trebuie să convingă pacienții cât este de important să citească informațiile despre medicamentul pe care îl vor lua și pentru a-i încuraja să pună toate întrebările utile în legătură cu acesta;

– farmacistul trebuie să încurajeze o prescriere rațională și să promoveze utilizarea corespunzătoare a medicamentelor, inclusiv în scopul evitării automedicației;

Respectarea Regulilor de bună practică farmaceutică reprezintă un mijloc de a îndeplini această obligație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel