Antibiotice, ce ar trebui să știi despre ele. Informații esențiale

Adisa Codruț |
Data publicării:
Apendicita ar putea fi tratată cu antibiotic
Apendicita ar putea fi tratată cu antibiotic

Antibioticele sunt medicamente necesare în tratarea infecțiilor de origine bacteriană. Dar luate în alte afecțiuni sau fără a respecta indicațiile medicului, pot face mai mult rău pe termen lung, prin apariția rezistenței. Iată informațiile esențiale despre antibiotice: 

Atunci când o persoană are cu adevărat nevoie de antibiotic, beneficiile depășesc riscul efectelor secudare și al rezistenței la antibiotice, arată U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Dar, întrebarea este dacă chiar sunt necesare întotdeauna antibioticele? Experții CDC oferă un răspuns.

Antibioticele sunt medicamente realizate astfel încât să ucidă sau să încetinească creșterea bacteriilor și a unor ciuperci.

Aceste medicamente sunt frecvent utilizate pentru combaterea infecțiilor bacteriene, dar nu pot lupta, spre exemplu, împotriva infecțiilor cauzate de viruși.

De asemenea, antibioticele nu sunt eficente în cazul unor infecții virale precum răceala sau gripa. 

Informații esențiale despre antibiotice: 

Un antibiotic va trata doar o infecție bacteriană, nu una virală sau fungică.

Dacă antibioticul este prescris administrat peste măsură sau pentru infecții care nu sunt de origne bacteriană, există riscul să se dezvolte bacterii rezistente la anibiotice. Rezistența apare atunci când o bacterie suferă o mutație ce o face imună la antibiotice. 

Niciodată nu trebuie înterupt tratamentul cu antibiotice doar pentru că starea s-a îmbunătățit. Infecția pe care încercați să o tratați s–ar putea să nu fi trecut de tot, creând un mediu favorabil pentru dezvoltarea unor infecții secundare care vor fi rezistente la antibioticele pe care le luați deja. 

Doar medicul decide când se întrerupe un tratament cu antibiotice.

Diagnosticarea rezistenței la medicamente se face prin teste de laborator. Din păcate, în astfel de cazuri, medicii vor fi nevoiți să apeleze la ceea ce numim „antibiotice de ultimă linie”, care sunt extrem de puternice și care au și efecte secundare pe măsură. Vancomicina, de exemplu, reprezintă ultima linie de apărare pentru anumite infecții cu Staphylococcus aureus rezistente la meticilină (MRSA).

Antibioticele pot, de asemenea, să provoace efecte secudare precum amețeala, greață sau diaree.

Articolul complet poate fi citit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel