Antibiotice, cum se iau corect și cât de periculoase pot fi

Dana Lascu |
Data publicării:
Apendicita ar putea fi tratată cu antibiotic
Apendicita ar putea fi tratată cu antibiotic

Se vorbește tot mai des de rezistența la antibiotice dezvoltată de varii bacterii, care devin extrem de periculoase. Partea proastă e că pe lângă administrarea în cantități prea mari de antibiotice în spitale, spre exemplu, greșeli imense facem cu toții și la domiciliu. Iată cum se iau corect antibioticele și ce n-ai voie să faci!

Antibioticele sunt frecvent prescrise pentru a lupta împotriva infecțiilor bacteriene. Dar dacă sunt folosite în mod necorespunzător, bacteriile pe care ar trebui să le omoare, devin de fapt rezistente și agresive.

Rezistența la antimicrobiene duce la decese, boală prelungită, toxicitate crescută pentru că trebuie utlizate antibiotice mai toxice în cantități mai mari, leziuni permanente, sechele și costuri tot mai mari pentru sistemele de sănatate", a spus prof.dr. Alexandru Rafila, specialist în microbiologie.

Un studiu recent a arătat că aproape trei sferturi dintre părinți dau sau cer de la alții antibioticele care le-au rămas nefolosite după un tratament!

Conform studiului, aproape jumătate (48,2%) dintre părinți au raportat că au păstrat antibioticele rămase după tratament mai degrabă decât să le distrugă în mod corespunzător. Dintre aceștia, 73% le-au administrat ulterior celorlalți copii din familie sau chiar și unor adulți, le-au dat altor părinți - uneori la luni de zile după prescrierea inițială a antibioticelor - toate fără consultarea medicului. Părinții au folosit, de asemenea, chiar și ei antibioticele rămase.

Cum se iau corect antibioticele

Academia Americană de Pediatrie oferă linii directoare pentru utilizarea antibioticelor în condiții de maximă siguranță. Iată care sunt acestea:

- Medicamentele se folosesc exact așa cum au fost prescrise de medic.

- Asigurați-vă că destinatarul ia întregul tratamentul de antibiotice, chiar dacă se simte mai bine înainte de ultima doză.

- Nu dați niciodată altora un antibiotic care „a rămas"! „Acest lucru este periculos nu numai pentru că respectivele antibiotice nu au fost prescrise pentru ei, ci și pentru întreaga populație pe care anumite antibiotice nu o vor mai ajuta în cazul infecțiilor cu bacterii care capătă rezistență", a spus dr. Milaniak, director a Programului Neurodezvoltării Neonatale de la Centrul Medical Cohen pentru Copii din New York.

- După ce ați luat tratamentul până la capăt, vă mai duceți o dată la medic ca să fiți sigur că infecția a fost eliminată.

- Dacă pacientul nu se simte mai bine după ce a luat antibioticele – tratamentul complet, informați medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel