Antibioticele, la liber, sub incidența Codului Penal. Pot fi eliberate în regim de urgență, fără prescriptie medicală, pentru 72 de ore

Monika Baciu |
Data publicării:
antibioticele - FOTO: Freepik@davit85
antibioticele - FOTO: Freepik@davit85

Antibioticele vor putea fi cumpărate fără prescripție medicală, însă cu anumite condiții. Pacienții vor da declarație, sub incidența legii penale, atunci când vor cumpăra antibiotice fără prescripție medicală.

Antibioticele vor putea fi eliberate fără rețetă. În Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul care schimbă modul în care sunt prescrise și eliberate antibioticele și antifungicele de uz sistemic.

Antibioticele, eliberate fără prescripție medicală

Potrivit Ordinului, antibioticele vor putea fi eliberate fără prescripție medicală, în anumite situații de urgență. Cantitatea maximă elibererată fără prescripție medicală este pentru o perioadă de 72 de ore.

Pacienții trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere că nu au ridicat din altă farmacie o cantitate mai mare decât cea recomandată.

"Prin excepție (...), farmaciștii care își desfășoară activitatea în unități farmaceutice autorizate, în situații de urgență medicală, pot elibera medicamente din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic a căror denumire comună internațională este marcată cu semnul „*“ (...), în lipsa unei prescripții medicale, în cantitatea maximă aferentă dozei pe 72 de ore, doză calculată în acord cu modul de administrare prevăzut în rezumatul caracteristicilor produsului.

Doza de urgență poate fi eliberată o singură dată în cursul unui tratament pentru un pacient, în baza declarației (...)", arată Ordinul.

Valabilitatea prescripției medicale reglementate prin prezentul ordin nu poate depăși ultima zi a tratamentului, conform modului de administrare și duratei tratamentului recomandat de către medicul prescriptor.

Vezi și: Cele 8 elemente-cheie care pot crește nivelul de testosteron. Cât de important este echilibrul hormonal la bărbați și femei

Antibiotice - FOTO: Freepik@parashar29

Pacienții, declarație pe proprie răspundere

Pacienții care cumpără antibiotice fără prescripție medicală, vor fi nevoiți să completeze o declarație pe propria răspundere prin care menționează "sub sancțiunile aplicate faptei de fals în declarații prevăzute de Legea nr. 286/2009 privind Codul penal" că nu au ridicat din altă unitate farmaceutică cantitatea maximă aferentă dozei pe 72 de ore de medicament, în cursul tratamentului.

Vezi și: Temperatura de la care se consideră febră. Mahler: E modalitatea prin care corpul blochează înmulțirea virusului

Aceștia vor trebui să menționeze și un diagnostic atunci când cumpără antibiotice în regim de urgență. Printre antibioticele ce pot fi eliberate direct la farmacie, în doză de urgență, se numără Amoxicilina, Amplicilina, Doxicilina si Oxicilina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel