Anticorpii creați de răcelile obișnuite ar putea fi eficienți împotriva noii tulpini pandemice

Angela Sabău |
Data publicării:
Coronavirus
Coronavirus

Anticorpii creați de răcelile obișnuite, produse tot de coronavirusuri, ar putea fi eficienți împotriva SARS-CoV-2, spun cercetătorii. Asta ar putea explica de ce copiii fac mai rar forme grave le bolii.

Cercetătorii de la Institutul Francis Crick și de la University College London au descoperit că unii anticorpi, creați de sistemul imunitar în timpul infecției cu coronavirusuri ale unor răceli comune, pot viza și SARS-CoV-2 și pot conferi un grad de protecție împotriva noii tulpini virale.
Ca răspuns la infecția cu un virus, sistemul imunitar creează anticorpi pentru a ajuta la combaterea acestuia. Acești anticorpi rămân în sânge o perioadă după infecție și, în cazul re-infecției, sunt capabili să abordeze virusul din nou.
În lucrarea lor, publicată vineri în Science, oamenii de știință au descoperit că unele persoane, în special copiii, au anticorpi reactivi la SARS-CoV-2 în sânge, în ciuda faptului că nu au fost infectați vreodată cu virusul. Acești anticorpi sunt probabil rezultatul expunerii la alte coronavirusuri, care provoacă o răceală obișnuită și care au asemănări structurale cu SARS-CoV-2.

Compararea probelor de sânge confirmă

Cercetătorii au făcut această descoperire în timp ce dezvoltau teste de anticorpi foarte sensibili pentru COVID-19. Pentru a vedea cât de performante au fost testele, au comparat sângele pacienților cu COVID-19 cu pacienții care nu avuseseră boala. În mod surprinzător, au descoperit că unele persoane care nu fuseseră expuse la SARS-CoV-2 aveau în sânge anticorpi care ar recunoaște virusul. Pentru a confirma constatările lor, au analizat peste 300 de probe de sânge recoltate înainte de pandemie, între 2011 și 2018.
Aproape toate eșantioanele au avut anticorpi care au reacționat la coronavirusuri ale unor răceli obișnuite, ceea ce era de așteptat având în vedere modul în care toată lumea a fost expusă la aceste virusuri la un moment dat în viața lor. Cu toate acestea, o mică parte din donatorii adulți, aproximativ 1 din 20, au avut, de asemenea, anticorpi care au reacționat încrucișat cu SARS-CoV-2 și acest lucru nu a fost dependent de infecția recentă cu un coronavirus comun.
În special, astfel de anticorpi cu reacție încrucișată au fost găsiți mult mai frecvent în probele de sânge prelevate de la copii cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani.

Copiii, cei mai expuși răcelilor

Kevin Ng, autor principal și student postuniversitar în Laboratorul de imunologie retrovirală de la Crick spune: „Rezultatele noastre arată că copiii au mult mai multe șanse să aibă acești anticorpi cu reactivitate încrucișată decât adulții. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege ce determină acest lucru, dar ar putea fi vorba de expunerea mai regulată a copiilor la alte coronavirusuri. Aceste niveluri mai ridicate pe care le-am observat la copii ar putea ajuta, de asemenea, să explice de ce sunt mai puțin susceptibili să se îmbolnăvească grav de COVID-19. Cu toate acestea, nu există încă dovezi că acești anticorpi să prevină sau să se răspândească infecția cu SARS-CoV-2.”
În laborator, cercetătorii au testat anticorpii pe care i-au găsit în sânge de la persoane neinfectate pentru a confirma că sunt capabili să neutralizeze SARS-CoV-2. Au descoperit că anticorpii reactivi încrucișați vizează subunitatea S2 a proteinei spike de pe suprafața virusului.

 

Studiul poate fi găsit aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel