Antioxidanții, inclusiv cei din suplimente, ajută cancerul pulmonar să dea metastaze

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Pastile
Pastile

Se credea că antioxidanții, cei produși de organism și cei absorbiți din suplimente, ar avea efecte benefice în cazul cancerului. Ei, bine, două studii proaspăt publicate în revista de specialitate Cell arată că antioxidanții ajută cancerul pulmonar să dea metastaze!

Cencerul pulmonar utilizează antioxidanții, endogeni sau dietetici, pentru a se răspândi în organism prin activarea unei proteine numite BACH1 și prin creșterea absorbției și utilizării zahărului, au constatat cercetătorii suedezi și americani, în două studii independente. Studiile, publicate pe 27 iunie 2019 în revista științifică de prestigiu Cell, deschid calea pentru noi strategii terapeutice pentru cancerul pulmonar.

Celulele canceroase „scapă" de stresul oxidativ

Este cunoscut faptul că celulele canceroase, datorită metabolismului lor special, sunt expuse stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi de oxigen.

De asemenea, este binecunoscut faptul că celulele canceroase se caracterizează prin absorbția ridicată și utilizarea glucozei sau zahărului, unul dintre factorii care guvernează capacitatea lor de a se diviza și de a metastaza.

Studiind pe șoareci și țesuturi umane, două echipe independente de cercetare au descoperit cum aceste circumstanțe interacționează, atunci când celulele canceroase metastazează în alte părți ale corpului.

Vitamina A, C sau E „ajută" cancerul

Procesul începe atunci când celulele canceroase reușesc să-și reducă stresul oxidativ, ceea ce se poate întâmpla în două moduri: celulele canceroase pot obține, din dietă, antioxidanții, cum ar fi vitaminele A, C sau E, sau le sintetizează. În aproximativ unul din trei cazuri de cancer pulmonar, celulele tumorale au mutații speciale, legate de genele NRF2 și KEAP1, care le permit să înceapă să producă proprii antioxidanți.

Dar, atunci când stresul oxidativ este diminuat, proteina BACH1 este stabilizată și se acumulează în celulele canceroase. Această proteină „apasă" mai multe „butoane de pornire" în celula canceroasă care stimulează mecanismele de metastază, inclusiv unul care comandă celulelor canceroase să crească atât metabolizarea glucozei în combustibil celular și acidul lactic, cât și să stocheze glucoza din fluxul sanguin. Or, rata ridicată a consumului de glucoză crește semnificativ capacitatea celulelor canceroase de a se răspândi.

„Însă, nimic nu sugerează că nivelul de glucoză din sânge are vreo legătură cu asta, ci e vorba de capacitatea celulelor tumorale de a utiliza glucoza care este esențială pentru metastazarea accelerată", spune Martin Bergo, profesor la Departamentul de Științe Biologice și Nutriție de la Karolinska Institutet, care a condus studiul suedez.

Metastazare agresivă indusă de antioxidanți

Cancerul pulmonar este cauza principală a deceselor legate de cancer la nivel mondial. Cel mai amenințător aspect al cancerului pulmonar este metastazarea.

„Acum avem informații importante despre metastazele cancerului pulmonar, ceea ce face posibilă dezvoltarea de noi tratamente, cum ar fi cele bazate pe inhibarea BACH1", spune profesorul Bergo. „În acest studiu, am arătat că metastazarea agresivă indusă de antioxidanți poate fi blocată prin oprirea producției de BACH1 sau prin utilizarea de medicamente care suprima descopunerea zaharului. Colegii noștri americani arată că inhibarea unei alte enzime, hem-oxigenaza, care este legată la BACH1, poate de asemenea reduce procesul de metastazare".

Mitul vitaminei E - fals și periculos

Profesorul Bergo și colegii săi din Suedia au arătat anterior că antioxidanții, cum ar fi vitamina E, în dozele de supliment alimentar accelerează creșterea tumorilor. Când primele studii care au arătat acest lucru au fost prezentate în 2014, acestea au atras atenția mass-mediei și au declanșat o dezbatere feroce, deoarece se credea că suplimentele antioxidante au efecte benefice asupra cancerului. Ceea ce au făcut cercetătorii acum este de a explica modul în care antioxidanții duc la accelerarea cursului bolii – în mod special, în cazul studiului prezent, la cancer pulmonar.

„Aceasta este una dintre cele mai incitante descoperiri pe care le-am făcut", spune Volkan Sayin, profesor asistent la Departamentul de Științe Clinice, Universitatea din Gothenburg și autor corespondent al studiului. „Rezultatele noastre, de asemenea, oferă o nouă explicație pentru modul în care așa-numitul efect Warburg este activat. Efectul Warburg descrie modul în care celulele canceroase absorb zahărul și-l convertesc în energie și acid lactic în condiții normale aerobe. Pentru că acesta este unul dintre cele mai binecunoscute particularități ale cancerului, rezultatele noastre oferă o piesă crucială în puzzle-ul oncologic".

Studiul suedez a fost realizat la Karolinska Institutet și la Universitatea din Gothenburg, în timp ce studiul american a fost efectuat la Universitatea din New York. Ambele studii, precum și o recenzie care explică noile descoperiri, au fost publicate în același timp în revista Cell.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel