Apar probleme GRAVE după infectarea cu SARS-COV-2. Ce este "creierul COVID-19"

Apar probleme GRAVE după infectarea cu SARS-COV-2. Ce este "creierul COVID-19", FOTO unsplash
Apar probleme GRAVE după infectarea cu SARS-COV-2. Ce este "creierul COVID-19", FOTO unsplash

La scurt timp după primul val de infecții cu COVID-19, medicii din întreaga lume au început să observe ceva ciudat: o serie de efecte persistente, oboseală, pierderi de memorie, confuzie și alte anomalii, cunoscute sub numele de „ceață cerebrală” sau „creier COVID”, iar noile cercetări ar fi identificat o cauză fundamentală a afecțiunii.

Medicii au descoperit că simptomele de encefalopatie la cei care au avut COVID sunt determinate de o inflamație persistentă și de un nivel ridicat de citokine în lichidul cefalorahidian. Cercetările recente sugerează că medicamentele anti-inflamatorii ar putea fi de folos în atenuarea acestor stări patologice.

„Inițial am fost abordați de colegii noștri de la terapie intensivă, care au observat delir sever la mulți pacienți spitalizați cu COVID-19”., a dezvăluit neurooncologul Jessica Wilcox, de la Centrul Oncologic Memorial Sloan Kettering (MSK) din New York, scrie Science Alert

Ce s-a constatat

 

În cadrul noului studiu, Wilcox și colegii ei au analizat lichidul cefalorahidian a 18 pacienți cu cancer, care au prezentat o disfuncție neurologică după ce au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2.

Inițial, s-a suspectat că o infecție virală ar putea fi cauza simptomelor de ceață cerebrală, dar analiza microbiologică a lichidului spinal nu a relevat nici un semn al virusului, arătând că pacienții se recuperaseră de COVID-19. Cercetările au condus însă la un alt indiciu.

„Am constatat că acești pacienți au avut o inflamație persistentă și nivel ridicat de citokine în lichidul cefalorahidian, care explică simptomele pe care le-au avut.”, a precizat Jan Remsik, cercetător la MSK și co-autor al studiului.

Acestea fiind spuse, noile constatări sugerează că medicamentele antiinflamatorii ar putea fi utile în atenuarea ceții cerebrale la pacienți și ar putea evidenția noi direcții în ceea ce privește diagnosticarea acestei stări de rău persistente.

„Obișnuiam să credem că sistemul nervos era un organ imun-privilegiat, ceea ce înseamnă că nu avea deloc niciun fel de relație cu sistemul imunitar.”, a spus neurooncologul Adrienne Boire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel