Arafat, câte zile stai în CARANTINĂ conform noilor reguli: Vaccinații și cei care au făcut COVID stau 5 zile, 10 ceilalți. Reducerile se aplică și celor carantinați deja

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Câte zile stai în carantina. Foto: Cottonbro, de la Pexels
Câte zile stai în carantina. Foto: Cottonbro, de la Pexels

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat vineri, la finalul unei ședințe a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, că începând de sâmbătă vor fi reduse perioadele de carantină pentru  COVID. Important este și că aceste noi reguli se vor aplica și celor care sunt carantinați deja!

Conform noilor reguli anunțat de secretarul de stat Raed Arafat, perioada de carantină va fi de 5 zile pentru persoanele vaccinate sau care au trecute prin boala COVID în ultimele 180 de zile. Pentru restul persoanelor, carantina se va reduce de la 14 la 10 zile. Aceleași reguli vor fi valabile și pentru contacții direcți ai persoanelor confirmate cu SARS-CoV-2.

Noile reglementări din Hotărârea care intră în vigoare sâmbătă

Raed Arafat a precizat că hotărârea va fi publicată vineri în Monitorul Oficial și va intra în vigoare de sâmbătă. Iată ce excepții prevede aceasta: 

„Decizia este următoarea: Avem reducerea perioadei de carantină de la 14 zile la 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile. Avem reducerea perioadei de carantină de la 14 la 10 zile pentru persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile. De asemenea, introducerea măsurii carantinei cu privire la contacții direcți ai persoanelor confirmate pentru infecția cu SARS-CoV-2, cu duratele prevăzute anterior.  Deci aceeași regulă va fi, dacă (contactul direct, n.r.) este persoană vaccinată sau trecută prin boală atunci are perioadă de carantină de 5 zile, dacă persoana nu este vaccinată, are perioada de carantină de 10 zile. Persoanele contact direct sunt definite prin acte ale Ministerului Sănătății, și cunoaște definiți alor și cum se identifică o persoană care a fost contact direct sau nu.

Totodată, se introduce excepția de carantină pentru personalul navigant, maritim român și personalul care lucrează pe platformele fixe și mobile de extracție petrol și gaze în zona exclusivă economică a României, ca să rezolvăm una dintre problemele care au apărut pe parcurs și vrem să o clarificăm acuma în cadrul Hotărârii. Și, foarte important, reducerea duratei carantinei instituită prin decizii anterior intrării în vigoare a prezentei hotărâri și aplicarea termenelor care le prevede această hotărâre. Ce înseamnă asta? Dacă cineva a intrat de exemplu ieri și a primit decizie de carantină de 10 zile și este vaccinat sau trecut prin boală, carantina se reduce la 5 zile, a anunțat șeful DSU, Raed Arafat. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel