Artrita, vremea rece și durerea. Cât e folclor și cât realitate

Adisa Codruț |
Data publicării:
Artrita
Artrita

Folclorul zice că frigul acutizează durerea, însă cercetătorii au demonstrat că suferința e mai intensă în zilele calde și cu mai multă umiditate.

Artrita, vreme. Cercetători de la Universitatea din Manchester, Anglia, susțin că oamenii cu probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi artrita, sunt mai predispuși să simtă durere în zilele umede. "Folclorul sugerează că frigul înrăutățește durerea - dar există, de fapt, puține cercetări asupra efectelor vremii", potrivit BBC.

Un studiu al universității amintite, pe 2.500 de persoane, care a colectat date prin intermediul smartphone-urilor, a ajuns la concluzia că simptomele erau, de fapt, mai grave în zilele mai calde și mai umede. Studiile anterioare au fost mici sau pe termen scurt. În această cercetare au fost recrutați 2.500 de oameni cu artrită, fibromialgie, migrenă și dureri neuropatice din toată Marea Britanie. Aceștia au înregistrat zilnic ce simptome de durere aveau, între una și 15 luni, în timp ce telefoanele lor au înregistrat și vremea din acele luni.

Rezultatul? "Zilele umede și pline de vânt cu presiune scăzută au crescut șansele de a suferi mai multă durere decât în mod normal cu aproximativ 20%. Deci, dacă șansele cuiva de o zi dureroasă cu vreme medie ar fi cinci la 100, acestea ar crește la 6 la 100 într-o zi umedă și plină de vânt. Zilele reci și umede au înrăutățit durerea. Dar nu a existat nici o asociere cu temperatura sau cu ploile", mai arată sursa citată.

Prof. Will Dixon, de la Centrul pentru Epidemiologie versus Artrita, de la Universitatea din Manchester, care a condus studiul sublinia: "Se credea că vremea afectează simptomele la pacienții cu artrită încă de la [medicul grec vechi] Hipocrate". În opinia lui Dixon, dacă alți cercetători ar putea „să privească de ce umiditatea este legată de durere, asta deschide ușa către noi tratamente", dar ar fi posibilă și crearea unei "prognoze a durerii" care i-ar ajuta pe oamenii ce suferă de dureri cronice cum să-și planifice activitățile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel