Artrita, zece semne că ceva este în neregulă

Bogdan Cotiga |
Data publicării:
poza cu caracter descriptiv
poza cu caracter descriptiv

Când se întampla ceva nou și neașteptat – cum ar fi apnea , o lovitură ușoară care lasă o vânătaie mai mare, sau slăbire în greutate atunci când nu urmărim să scăpam de kilograme – deși nu pare să aibă legătura cu artrita, s-ar putea totuși să aibe.

Urmatoarele simptome nu trebuiesc niciodata ignorate, ci raportate medicului curant:

1. Oboseala persistentă

Oboseala persistentă poate semnala activitate inflamatorie crescută, fibromialgii, depresie sau anemie. Acestea pot fi cauzate de artrita reumatoida (AR) sau de medicația ce o tratează. Antiinflamatoarele nonsteroidiene (AINS) cum sunt ibuprofen sau naproxen, precum și corticosteroizii au un anumit risc de sângerare gastric ce poate duce la anemie.

2. Sângerări ușoare și echimoze

Dacă orice lovitură ușoară va lasă vânătăi, AR sau medicația ei pot fi de vină. Bolile autoimune pot avea ca efect scăderea trombocitelor care duce la apariția echimozelor (aparent fără cauză) sau la sângerări gingivale; deasemenea aspirina sau AINS pot afecta coagularea sangvină, iar corticosteroizii pot duce la fragilitate capilară.

3. Apneea

Dacă apare fără depunere de efort sau însoțită de o tuse seacă poate fi un adevarat semnal de alarmă, putând fi un semn caracteristic pentru embolie pulmonară sau boala interstițială pulmonară, ce apare la 1 din 10 cazuri de AR. Dacă luați metrotrexat, cauza poate fi pneumonia data de acesta și care apare la 10% din cei ce iau metrotrexatul, și poate fi însoțit de febra și tuse.

4. Disurie (durere la urinare)

Acest simptom atunci când este însoțit și de febra este un semn de infecție, care poate fi un efect advers al medicației care suprimă sistemul imun.

5. Modificarea aspectului alunitelor si negilor

Modificarea dimensiunii sau culorii leziunilor cutanate de orice fel poate fi un semn al cancerului cutanat incipient. Dacă luați inhibitori de TNF , cum ar etanercept . Din fericire, cea mai înceată creștere pare a fi a melanomului – forma cea mai periculoasă de cancer.

6. Fluctuatii inexplicabile ale greutatii

Creșterea în greutate este obișnuită la cei ce se tratează cu corticosteroizi și anumite antidepresive. Dar creșterea bruscă și semnificativă a greutății poate fi un semn al retenției de lichide ce ar putea fi un semn al unei serioase disfuncții renale sau congestiei cardiace, ambele frecvente la anumite tipuri de artrită. Scăderea nejustificată în greutate poate însemna activitate inflamatorie crescută, boala tiroidiană (frecvența la cei cu AR), ulcer gastric (la cei ce iau AINS), boala celiacă sau boala Crohn.

7. Dureri la nivelul toracelui

AINS luate împotriva durerii sau bisfosfonații luați împotriva osteoporozei pot cauza iritații ale esofagului ce se resimt ca dureri la nivelul toracelui. Cea mai îngrijoratoare cauză poate fi infarctul, ce poate apare la consumatorii de AINS în special. Dacă durerea este acompaniată și de senzația de apăsare, indigestie, durere radiantă în umar, mână, gât sau mandibulă, precum și batai neregulate ale inimii, chemați urgent salvarea.

8. Sange în scaun (melena)

Poate fi vorba de diverticulita (inflamație a apendicelui), cancer colo-rectal, boala Crohn sau sângerări gastrointestinale date de AINS. Daca sângele este proaspat, roșu, sângerarea vine cel mai adesea de la nivelul colonului, rectului sau anusului. Deasemenea, sânge proaspat în scaun dar în cantități foarte mici poate veni de la hemoroizi, și de obicei dispare în câteva zile.

9. Durere la nivelul călcâiului

Poate fi rezultatul unei activitati fizice minime, al unei accidentări sau ca urmare a purtarii unor pantofi nepotriviți. Dar dacă se însoțește și de alte simptome, cum ar fi dureri lombare sau articulații inflamate și dureroase, poate fi vorbă de spondilită anchilozantă sau artrita psoriazică.

10. Depresie/tristețe persistentă

Acestea, împreună cu pierderea capacității de concentrare și pierderea interesului pentru activități anterior plăcuțe sunt semne clasice de depresie, senzații obișnuite ce apar la bolnavii de AR datorită scăderii capacității de efectuare a activităților zilnice obișnuite. Un studiu din 2012 făcut de CDCP (Center for Disease Control and Prevention) a arătat că din 1,800 adulți cu artrită, 31% sufereau de anxietate, iar 18% de depresie; la mulți dintre ei cele două se suprapun. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel