Artroza: când apare și ce trebuie să știi. Dr. Codrin Huszar: Apare de cele mai multe ori după entorse prost tratate. Afectează mai mult șoldul și genunchiul

Giorgi Ichim |
Data publicării:
EXCLUSIV
Artroza - Foto: Freepik @sompong_tom
Artroza - Foto: Freepik @sompong_tom

Ce trebuie să știi despre artroză. Medicul Codrin Huszar ne-a explicat de ce apare.

Artroza, o afecțiune articulară degenerativă, devine din ce în ce mai omniprezentă în societatea noastră modernă, afectând milioane de oameni din întreaga lume. Deși este adesea asociată cu îmbătrânirea, artroza nu apare în funcție de vârstă și poate afecta pe oricine.

Artroza este o afecțiune articulară care rezultă din deteriorarea cartilajului articular. Cartilajul acționează ca un amortizor între oase, permițându-le să alunece ușor unul pe celălalt și să ofere flexibilitate articulației. Pe măsură ce cartilajul se deteriorează, oasele se freacă direct unul de celălalt, cauzând durere, inflamație și pierderea mobilității articulației respective.

Printre simptomele comune ale artrozei se numără durerea, umflarea, rigiditatea și reducerea gamei de mișcare în articulații. Cele mai frecvente zone afectate includ genunchii, șoldurile, mâinile și coloana vertebrală.

Factorii de risc pentru artroză includ înaintarea în vârstă, predispoziția genetică, traumatismele articulare anterioare, activitatea fizică insuficientă și obezitatea.

"Termenul medical este de artroză. Boala de uzură a articulațiilor se numește artroză și glezna poate fi afectată ca orice articulație. 

E un fenomen mecanic, adică într-o articulație, două sau mai multe oase alunecă unul pe celălalt se produce acest fenomen natural de uzură.

Se referă cu precădere la uzura cartilajului articular. El este cel care se uzează. 

Cartilajul articular fiind un strat aplicat pe os, un strat foarte neted și lucios care permite alunecarea lină.

Cartilajul are o capacitate de regenerare minimă, minimă, minimă. 

Dintre toate articulațiile mari ale membrelor inferioare, glezna este afectată cel mai puțin. Mai puțin decât șoldul și mai puțin decât genunchiul. Asta în condițiile în care totuși forțele care se des descarcă pe suprafață la nivelul gleznei sunt mai mari decât la șold și la genunchi. 

Cum s-ar explica lucrul ăsta? Glezna este o articulație foarte congruentă, mișcarea este foarte reglată în gleznă este un prim aspect. 

Al doilea aspect este că în gleznă cartilajul este mai rezistent decât cartilajul șoldului și al genunchiului și are dintre toate articulațiile, capacitatea de regenerare cea mai mare.

Artroza primitivă a gleznei, adică uzura pur și simplu fără o cauză anume este rară. De cele mai multe ori artroză gleznei apare după traumatisme și aici se poate face legătura cu faptul că apare:

- de cele mai multe ori după entorse prost tratate care creează o instabilitate, deci mobilitate anormală

- după fracturi ale oaselor gleznei

Alte cauze care poate să ducă la artroza gleznei sunt bolile inflamatoare precum poliartita reumatoidă, artritele microcristaline precum guta sau pseudoguta", a declarat Dr. Codrin Huszar, medic primar Ortopedie și Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel