Artroză, descoperire: primul medicament care oprește evoluția bolii

Steluța Indrei |
Data publicării:
Genunchi
Genunchi

Cercetătorii canadieni au pus la punct primul medicament capabil să stopeze artroza. Acesta este rezultatul unui studiu publicat la începutul lunii octombrie în revista Annals of the Rheumatic Diseases. 

Oamenii de știință au descoperit un medicament care blochează „deteriorarea avansată a articulațiilor la nivelul coloanei vertebrale și al genunchiului”. Medicamentul a fost testat deocamdată doar pe animale și pe țesuturi provenind de la persoane afectate de artroză. Rezultatele testelor sunt promițătoare. 

Mohit Kapoor și echipa sa au descoperit o nouă moleculă, pe care au numit-o „microRNA-181a-5p”, implicată în declanșarea inflamației și degradarea cartilajului articulației. Această moleculă este produsă de o genă în momentul în care colagenul din articulație este agresat. 

Cercetătorii canadieni au pus la punct un medicament blocant, care se poate fixa pe această moleculă și să o inhibe. „Aceste rezultate sunt foarte importante, deoarece la ora actuală nu există niciun tratament sau medicament disponibil pentru oprirea progresiei artrozei”, subliniază dr. Kapoor. 

Medicii vor continua cercetările pentru a determina doza adecvată și a dezvolta o metodă de injectare a medicamentului direct în articulațiile afectate de artroză: genunchi, coloana vertebrală. 

Despre artroză

Artroza este o afecțiune în care cartilajul articular se deteriorează și devine mai moale și mai subțire. Acest proces degenerativ poate avea loc la nivelul tuturor articulațiilor, dar este întâlnit cu precădere la nivelul articulațiilor coloanei vertebrale, genunchilor, șoldurilor, degetelor de la mâini și de la picioare.

Artroza este cea mai frecventă formă a reumatismului cronic, fiind întâlnită la aproximativ 70% din populația peste 65 de ani. Are o evoluție lentă, dar progresivă: asta înseamnă că procesul nu se oprește și că deteriorarea cartilajelor este din ce în ce mai gravă. 

Artroza se manifestă prin în primul rând prin durere. Durerea este un simptom care poate apărea la orice articulație afectată de artroză. Ea este graduală și apare mai ales când se face mișcare sau când articulația este suprasolicitată. Durerea poate deveni mai accentuată pe parcursul zilei. Într-un stadiu mai avansat, articulația va deveni mai greu de folosit, apar rigiditate articulară, inflamație, umflare, înroșire și în cazuri severe imposibilitatea de a mai folosi articulația respectivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel