Aspirina în doze mici ar preveni nașterile premature

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Bebeluș  FOTO: pexels.com
Bebeluș FOTO: pexels.com

Cercetătorii susțin că aspirina, în doze mici, ar putea ajuta la prevenirea nașterilor premature.

Aspirină, nașteri. Un studiu, desfășurat în șase țări cu venituri mici, a constatat că oferirea zilnic mamelor o aspirină în doze mici a dus la scăderea riscul de naștere prematură cu 11%. Șansele lor de naștere foarte timpurie - înainte de a 34-a săptămână de sarcină - au fost reduse cu un sfert, notează medicinenet.

Medicul Rahul Gupta, medic șef și ofițer de sănătate al asociației March of Dimes, neimplicat în studiu, consideră aspirina în doze mici ușor disponibilă, ieftină și sigură, dar și că ar putea avea un impact real în țările cu venituri mici, unde decesele la naștere prematură sunt deosebit de frecvente. Datele Centrelor americane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor pentru 2018 arată că rata nașterii premature a fost de 14% în rândul femeilor negre, față de 9% în rândul femeilor albe. O diferență de 50%. În Statele Unite, aspirina cu doze mici - 81 miligrame pe zi - este deja recomandată femeilor însărcinate cu risc ridicat de preeclampsie. Una dintre consecințele sale potențiale este nașterea prematură, iar studiile asupra aspirinei și preeclampsiei au sugerat că medicamentul ar putea ajuta la prevenirea livrărilor precoce”, arată sursa citată.

La studiu au participat aproape 12.000 de femei în Republica Democrată Congo, Guatemala, India, Kenya, Pakistan și Zambia. Toate au fost mame pentru prima dată; jumătate au primit aspirină cu doze mici zilnice, în timp ce jumătate, pastile placebo. Femeile au început să ia aspirină sau placebo încă din a șasea săptămână de sarcină și au continuat până la a 36-a săptămână sau până la naștere. La final, femeile care au luat aspirină au avut mai puțin șanse de a naște prematur (înainte de a 37-a săptămână de sarcină).

Rezultatele cercetării sunt suficient de puternice pentru a sprijini utilizarea de rutină a aspirinei cu doze mici în țările cu venituri mici sau mijlocii, a declarat coautorul studiului, medicul Marion Koso-Thomas. Echipa acesteia nu a găsit niciun risc crescut de probleme, cum ar fi sângerarea. Cu toate acestea, nu este clar dacă rezultatele pot fi aplicate în SUA sau în alte țări cu venituri mari. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel