Astenia de primăvară. Cum poți să reduci stresul schimbării de anotimp
Primăvara este anotimpul pe care-l așteptăm cu mult entuziasm. Dar, ca orice schimbare, chiar și cea de anotimp poate să producă stres și anxietate, reacții ce pot afecta chiar și sănătatea...
Dacă ai observat că te simți mai abătut(ă) din cauza trecerii de la iarnă la primăvară, este din cauza faptului că sistemul nostru imunitar răspunde la schimbare pe măsură ce se adaptează la noile condiții. Practic, corpul și mintea reacționează și se activează ca să se asigure că ești în siguranță. Poți prelua controlul și te poți bucura de noul sezon prin măsuri de reducere a stresului.
Activitatea fizică. Dezmorțește-te. Exercițiile fizice sunt un esențiale pentru menținerea sănătății și a unei stări generale de bine. Studiile arată că includerea mișcării în rutina ta zilnică, chiar și doar 15 minute pe zi, aduce beneficii nu doar sănătății noastre fizice, ci și sănătății noastre mentale. Tranziția de la iarnă la primăvară ne oferă o oportunitate fantastică de a ieși în natură și de a ne bucura de aer curat, de soare și de cer albastru.
Alimentația sănătoasă. Iarna e o provocare pentru alimentație: ne încurajează să mâncăm de plăcere și să ne conservăm energia. Trecerea de la iarnă la primăvară este oportunitatea perfectă pentru a adopta obiceiuri alimentare sănătoase pentru o viață plină de energie. Nu-ți seta obiective nerealiste, începe cu o schimbare pe care o poți face fără efort. Elimină din dieta ta un aliment sau o băutură nesănătoasă și înlocuiește-le cu ceva benefic.
Curățenia de primăvară. Primăvara este un moment de reînnoire și schimbare, când mulți dintre noi simt nevoia de a adopta obiceiuri noi, de a o lua de la capăt. De asemenea, este o perioadă ideală pentru a ne reorganiza spațiul de locuit, printr-o curățenie generală. Elimină dezordinea și lucrurile de care nu mai ai nevoie și te vei simți eliberat și mai energic.
În plus, primăvara ne poate inspira să renunțăm la anumite obiceiuri nocive, precum fumatul, consumul excesiv de alcool sau cafea. Fumatul poate cauza probleme respiratorii și cardiovasculare, iar renunțarea la acest obicei poate îmbunătăți semnificativ funcția pulmonară și poate reduce riscul de boli grave. Dacă nu fumezi, nu te apuca. Dacă fumezi, renunță. Dacă nu renunți, fă o schimbare. Dacă dorești să-ți fie bine atât ție, cât și celor din jurul tău, informează-te despre alternativele fără fum.
- Consumul excesiv de alcool poate afecta ficatul și sistemul nervos, iar reducerea sau eliminarea acestuia poate contribui la o stare generală de bine și la o mai bună funcționare a organismului. În loc de băuturi tari poți opta pentru bere cu conținut scăzut de alcool sau, dacă bei des, e bine să reduci frecvența și cantitatea.
- Cafeaua în exces poate provoca anxietate și insomnie, iar limitarea consumului poate ajuta la un somn mai odihnitor și la reducerea stresului. Poți încerca să limitezi cantitatea sau să înlocuiești cafea cu ceaiuri revigorante (verde, ghimbir, mentă), cu smoothie-uri sau pur și simplu cu apă cu lămâie, toate aceste alternative hidratează și energizează.
Schimbarea sezonului nu trebuie să creeze stres nedorit. Folosește această perioadă a anului pentru a dezvolta noi obiceiuri și pentru a te implica activ în eforturi care-ți sporesc starea de bine și reduc stresul.
Nu uita: niciodată nu este prea târziu pentru o schimbare. Avem oricând șansa să facem alegeri mai bune pentru noi și pentru cei din jurul nostru.
Tu ai în plan să renunți la vreun obicei nociv în această primăvară?
Material realizat cu susținerea Philip Morris România
-
-
Ce se întâmplă în corp imediat după ce mănânci zahăr?03.12.2025, 12:30
-
-
De ce scade pulsul sub 60 BPM? Când e motiv de îngrijorare03.12.2025, 11:56
-
Beneficiile utilizării produselor fără fum
Arderea este problema. Arderea tutunului generează mii de compuși nocivi
Fumatul nu este doar un obicei dăunător, este o problemă globală cu care se confruntă sute de milioane de oameni.
Produsele fără fum – o alternativă la continuarea fumatului
Vara și excesele. Cum să te bucuri de vacanță în timp ce eviți excesele
Vara poate stimula atât setea de aventură, cât și pofta de mâncare.
Fumatul face rău. Dar dacă nu poți renunța, ai alternative cu risc mai redus
Philip Morris International a lansat Raportul Integrat pentru anul 2022
8 din 10 români doresc să primească informații despre produsele fără fum
Cei 5 milioane de fumători români merită o soluție pragmatică - alternativele fără fum
Ce este fumul: Toți îl recunoaștem când îl vedem sau când îl mirosim. Dar cât de mult știm despre el
Fumul este un tip specific de aerosol care conține produse secundare ale arderii.
O lume fără tutun: cu ce poți înlocui țigările. Țările care ne pot fi exemplu: OMS are dovezile. Credeți că e o idee bună să se aplice taxe pe produsele de vaping?
Inovația ne poate ajuta să eradicăm fumatul
Politicile bazate pe știință, cheia eficienței în reglementarea tutunului
EXCLUSIV Mihai Bundoi (Philip Morris România), despre ”viitorul fără fum” al companiei, la DC MEDICAL
Mihai Bundoi (Philip Morris România) este invitat la DC News, DC News TV și DC Medical.
EXCLUSIV Marea diferență dintre țigara clasică și tutunul încălzit. Ce este gudronul și ce inhalezi, de fapt, când fumezi țigări normale. Bundoi: Asta cauzează bolile
Care e diferența dintre țigara clasică și tutunul încălzit. Ce este gudronul și ce se întâmplă, de fapt, când fumezi țigări normale.
Primăvara - anotimpul renașterii. Trucuri pentru îngrijirea pielii
Pe măsură ce anotimpurile se schimbă, este indicat să-ți ajustezi rutina de îngrijire pentru a-ți menține pielea în cea mai bună stare.
Dreptul la informare
Tehnologia din spatele alternativelor fără fum
5 lucruri pe care ar trebui să le știe toată lumea despre fumat
De ce e important ca medicii să știe diferența dintre fumat și consumul de nicotină
Global Forum on Nicotine 2025: Comunitatea medicală cere o schimbare de paradigmă: de la abstinență la reducerea riscurilor
Monoxidul de carbon – un gaz extrem de nociv pentru sănătate
Ce ne poate învăța o bucătărie despre reducerea efectelor negative
În ultimul deceniu, multe emisiuni populare de gătit au oferit inspirație pentru entuziaștii artei culinare.
