Autism, legături între activitatea creierului și sensibilitatea vizuală

Alexandra Mănăilă / 12 dec 2018 / 18:08
Rețeaua de ONG-ur vine în sprijinul copiilor cu TSA
Rețeaua de ONG-ur vine în sprijinul copiilor cu TSA

Persoanele cu autism raportează adesea sensibilitatea la lumini strălucitoare și la sunete puternice, precum și o varietate de alte tulburări și diferențe senzoriale. Acestea pot duce la probleme în viața lor de zi cu zi, de exemplu, acestea ar putea evita medii luminoase sau zgomotoase. În prezent, însă, există o cercetare limitată privind mecanismele care stau la bază pentru a explica de ce persoanele cu autism suferă un disconfort în timpul unor experiențe senzoriale.

O cercetare a oamenilor de știință americani care investighează modul în care creierul răspunde la modelele vizuale în cazul persoanelor cu autism a arătat că răspunsurile senzoriale se schimbă între copilărie și vârsta adultă. Diferențele observate între adulți și tineri au imitat diferențele observate la muște, care au avut o schimbare genetică asociată cu autismul. Acest lucru demonstrează că problemele senzoriale din autism pot fi modelate, oferind posibilitatea de a înțelege în continuare complexitatea afecțiunii.

Cercetătorii au cerut atât copiilor, cât și adulților, cu și fără autism, să se uite la modelele de pe un ecran de computer care pâlpâiau la rate specifice. Apoi au măsurat modul în care neuronii din creierul participantului au răspuns la modelele de pâlpâire, folosind o electroencefalogramă (EEG), care detectează activitatea electrică în creier.

,,Unii neuroni din părțile vizuale ale creierului au tras la aceeași frecvență cu tiparele pâlpâitoare - de exemplu de cinci ori pe secundă, în timp ce alte tipuri de neuroni au răspuns la de două ori această frecvență. La adulții cu autism și la muștele mutante mature am descoperit o reducere a activității creierului la această frecvență mai mare comparativ cu participanții la control. La copii și la muștele minore răspunsurile au fost mai mici la ambele frecvențe. Acest lucru sugerează că diferențele senzoriale se pot schimba în timpul dezvoltării, probabil printr-un proces de compensare sau ajustare", a declarat dr. Daniel Baker, de la Departamentul de Psihologie al Universității din York.

Noile descoperiri, parte a unei colaborări între Universitatea din York și Universitatea Stanford, au ajutat oamenii de știință să înțeleagă legăturile dintre diferențele în activitatea creierului la adulți și copii și o schimbare genetică specifică, asociată cu autismul, așa cum a fost modelat la muște. Constatările vor permite studiilor viitoare să înțeleagă mecanismele precise implicate în modul în care percepția senzorială este afectată în autism și dacă diferența între răspunsurile creierului la adulți și copii are vreun impact asupra modului în care percep stimulii vizuali sau senzoriali.

,,Acum avem o imagine mai clară a unei diferențe senzoriale și avem un model genetic de zbor care reflectă aceeași diferență", a spus dr. Chris Elliott, de la Departamentul de Biologie al Universității din York, potrivit Medicalxpress.com.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.24
YesMy