Avantajele băilor fierbinți. De câte ori pe săptămână sunt recomandate

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:

Deși există o mulțime de beneficii asociate cu expunerea la apă rece, băile fierbinți aduc și ele câteva avantaje. 

Studiile anterioare au legat terapia termică, inclusiv saunele și căzile cu hidromasaj, de o calitate mai bună a somnului și o îmbunătățire a sănătății inimii. Acum, noi cercetări arată că a face o baie fierbinte de cel puțin patru ori pe săptămână poate reduce tensiunea arterială, un factor de risc pentru diabet de tip 2, potrivit unui comunicat al European Association for the Study of Diabetes

Cercetarea, prezentată la reuniunea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), a analizat mai mult de 1.297 de adulți cu diabet zaharat de tip 2 și efectele pe care le-au avutbăile fierbinți asupra sănătății  metabolice.

 


Pacienții au fost împărțiți în trei grupuri, pe baza frecvenței băilor

Primul grup a făcut băi fierbinți de patru sau mai multe ori pe săptămână.
Al doilea grup de una până la patru ori pe săptămână.
Al treilea grup a făcut mai puțin de o baie fierbinte pe săptămână.


Cercetătorii au colectat și comparat date, inclusiv măsurători corporale și teste de sânge, de la participanții din fiecare grup. Cei cu o frecvență mai mare a băilor fierbinți au prezentat o scădere a greutății corporale, a tensiunii arteriale diastolice și a hemoglobinei glicate (un tip de control al glicemiei). În general, acești factori pot ajuta la scăderea riscului de diabet de tip 2.


În medie, adulții care au văzut aceste scăderi au făcut băi fierbinți de aproximativ patru ori pe săptămână timp de cel puțin 16 minute. Efectele promițătoare asupra glicemiei și a nivelului tensiunii arteriale au rămas aceleași, indiferent de vârstă, greutate, sex și medicamente asociate.

În timp ce scăldatul în apă fierbinte nu este neapărat un tratament pentru diabetul de tip 2, aceste descoperiri sugerează că este un mod gratuit (și relaxant) de a ajuta la gestionarea simptomelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel