Avitaminoza, deficitul de vitamine, cauze. Cum distrugem alimentele și efectul asupra sănătății

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
avitaminoza - FOTO: Freepick
avitaminoza - FOTO: Freepick

Avitaminoza este deficitul de vitamine din organism, iar acest lucru poate afecta sănătatea.

Avitaminoza reprezintă un deficit de vitamine în organism. Vitaminele sunt factori nutritivi esenţiali (nu sunt sintetizate de organism). Centrul de Diagnostic și Tratament Victor Babeș arată care sunt cele mai importante surse de vitamine.

”Sursele de vitamine sunt carnea, peştele, produsele lactate, cerealele, fructele şi legumele, conţinutul în vitamine al acestora fiind diferit atât din punct de vedere calitativ cât şi cantitativ.

De-a lungul secolelor s-a constatat că privarea de un anumit aliment a determinat boli precum beriberi, scorbutul, pellagra ale căror simptome s-au remis la reintroducerea în dieta a alimentului deficitar. Persoanele sănătoase care au alimentaţie variată nu ar trebui să prezinte deficienţe de vitamine”, arată Centrul de Diagnostic și Tratament Victor Babeș.

Vezi și: Râsul, leac împotriva mai multor afecțiuni. Medic: Ar fi ciudat să auzi acest sfat din gura unui cardiolog, dar e cel mai bun medicament

Cauzele principale ale deficitului de vitamine

Deficitul de vitamine (avitaminoza) s-a observat î :

- dietele dezechilibrate dietele de slăbire cu un număr de calorii sub 1100 - 1200 kcal / zi asociere cu anumite obiceiuri alimentare

- malabsorbţia malnutriţia intervenţii chirurgicale în sfera digestivă, inclusiv chirurgia bariatrică

- boli comsumptive

- nutriţia parenterală după anumite tratamente medicamentoase (chimioterapie)

Vezi și: 

Cum este afectat organismul

Centrul de Diagnostic și Tratament Victor Babeș arată cum afectează deficitul de vitamine organismul. Fiecare vitamină are rolul ei în organism, iar când nivelul acesteia scade apar problemele de sănătate.

Deficitul de vitamina A afectează vederea nocturnă; xeroftalmia se caracterizează prin atrofia glandelor perioculare şi hipercheratoza la nivelul conjunctivei, afectarea corneei şi chiar orbire; la nivelul tegumentelor determina hipercheratoza cu piele uscată.

Deficitul de vitamina D produce rahitismul la copil (caracterizat clinic prin deformări la nivelul cartilajelor de creştere, tibie, radius, humerus, ulna precum şi dureri osoase şi musculare, tetanie hipocalcemica) şi osteomalcia la adult (scăderea densităţii osoase cu pseudofracturi de coloană, tibie, slăbiciune musculară); osteoporoza (scăderea densităţii osoase indusă de vârsta prin scăderea nivelurilor de estrogeni).

Deficitul de vitamiana E se întâlneşte la vârstnici, pacienţii cu malnutriţie, cu boli cronice (hemodializati) şi se asociază cu manifestări neurologice (hiporeflexie, ataxia - lipsa de coordonare a mişcărilor, scăderea sensibilităţii cutanate), manifestări vasculare (risc crescut de ateroscleroza), scăderea prostaglandinelor şi creşterea nivelurilor de prolactina implicată în simptomele sindromului premenstrual

Deficitul de vitamina K este rar la adult şi poate fi determinat de malabsorbţia de lipide (insuficientă pancreatică), dezechilibrul florei intestinale după antibioticoterapie prelungită. Se manifesta prin tendinţa la hemoragie. La nou născut poate apare un sindrom hemoragipar postpartum din cauza unui transfer deficitar de vitamina K transplacentar şi de aceeea se administrează vitamina K intramuscular profilactic.

Deficitul de vitamina B1 produce manifestări neurologice (confuzie, neuropatie periferică, encefalopatia Wernicke), psihoza Korsakoff (tulburări de memorie, tulburări cognitive), afectare cardiacă (insuficiente cardiacă), anorexia, scădere ponderală

Deficitul de vitamina B2 determină cheilite, stomatite angulare, erupţii la nivelul pielii, sunt nazolabial, scrot, vulvă, senzaţie de arsură la nivelul ochilor, senzaţie de arsură la nivelul limbii şi gurii

Deficitul de vitamina B3 (niacin) produce pellagra (dermatită, diaree, dementa) cu manifestări cutanate (erupţie cutanată eritematoasa pe zonele expuse la soare), manifestări digestive (diaree, greaţă, chelita, stomatita), manifestări neuropsihiatrice (letargie, depresie, apatie, anxietate, scăderea capacităţii de concentrare).

Deficitul de vitamina B5 (acid pantotenic) produce iritabilitate, insomnie, fatigabilitate, cefalee, slăbiciune musculară, parestezii.

Deficitul de vitamina B6 produce neuropatii periferice, iritabilitate, anxietate, confuzie, glosita, cheilita.

Deficitul de vitamina B7 (biotina) este implicat în dermatita seboreică.

Deficitul de acid folic produce afectare neurologică, anemia megaloblastică, iar la gravide se asociază cu defecte de tub neural.

Deficitul de vitamina B12 determină anemia megaloblastică, glosita, neuropatia periferică senzitivă.

Derficitul de vitamina C se asociază cu astenia, fatigabilitate, dispnee, dureri articulare şi musculare, manifestări cutanate (purpura, echimoze), hemoragii gingivale.

Vezi și: Când este recomandată îndepărarea unei alunițe. Medic: Este potențial periculos și se dorește excizia pentru a evita controale repetate

Vitaminele şi prelucrarea alimentelor

Prin procesul de prelucrare a alimentelor, vitaminele suferă modificări calitative şi cantitative :

- carnea prăjită pierde 50 % din vitamina B1

- carnea fiartă pierde 14 % din vitamina B1

- fierberea legumelor şi fructelor determină pierderea a 90 % din vitamina C

- prelucrarea cărnii prin coacere / grătar determină distrugerea vitaminelor B cu până la 20%

Vezi și: Numărul ”magic” pentru mestecatul mâncării. Medic: Cu cât mestecaţi mai mult un aliment, cu atât acesta se digeră mai uşor

Indicaţiile tratamentului cu vitamine

Tratamentul cu vitamine se efectuează atunci când se constată un deficit de vitamine, în situaţiile de nutriţie parenterală prelungită, în situaţii de malabsorbţie, în convalescenţă, în dietele severe de slăbire.

Vitaminele sunt componente importante ale alimentaţiei. Alimentaţia variată asigură necesarul de vitamine fără a impune suplimentarea acestora. 

Totuşi se recomandă suplimentare cu acid folic în perioada de preconcepţie şi primul trimestru de sarcină pentru profilaxia defectelor de tub neural se recomandă administrarea de vitamina D la nou născut şi sugar pentru profilaxia rahitismului (laptele matern un conţine cantităţi suficiente de vitamina D) se recomandă administrarea de vitamina K la nou născut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel