Bacteriile din gură: legătura cu bolile intestinale

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Bacteriile din gură
Bacteriile din gură

Bacteriile din gură pot cauza unele bol sau le pot agrava. Cercetătorii au descoperit o legătură între bacteriile din gură și unele afecțiuni intestinale.

Lipsa tratamentelor stomatologice poate avea efecte negative în sănătate ce trec dincolo de cavitatea bucală. Un nou studiu relevă că boala inflamatorie a intestinului (IBD), (boala Crohn și colita ulcerativă) afectează aproximativ 3 milioane de adulți în SUA, poate fi cea mai recentă afecțiune agravată de sănătatea orală precară.

Nobuhiko Kamada, doctor, profesor asistent de medicină internă în gastroenterologie, studiază de ani buni microbiomul intestinal - bacteriile care sunt în mod normal prezente în intestin. El a remarcat o legătură între o supraaglomerare de specii bacteriene străine la nivelul persoanelor cu IBD - bacterii care se găsesc în mod normal în gură.

Noul studiu de șoareci, publicat în revista Cell, arată două căi prin care bacteriile orale par să agraveze inflamația intestinală.

În prima supoziție, parodontita, denumirea științifică pentru boala gingiilor, duce la un dezechilibru al microbiomului sănătos normal găsit în gură, cu o creștere a bacteriilor care provoacă inflamații. Aceste bacterii cauzatoare de boli se deplasează apoi în intestin, unde bacteriile orale pot agrava inflamația intestinală.

În a doua supoziție, parodontita activează celulele T ale sistemului imunitar în gură. Aceste celule T ale gurii călătoresc până la intestin unde, de asemenea, agravează inflamația. Microbiomul normal al intestinului este ținut în echilibru prin acțiunea celulelor T inflamatorii și reglatoare care sunt reglate bine pentru a tolera bacteriile rezidente. Dar inflamația orală generează în cea mai mare parte celule T inflamatorii care migrează spre intestin, unde, îndepărtate din mediul normal, sfârșesc prin a declanșa răspunsul imunitar al intestinului, agravând boala.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel