Balonare, cauze. De ce simți câteodată că ai înghițit un balon

Adisa Codruț |
Data publicării:
cele doua tipuri de cancer digestiv pe care le faci din cauza alimentelor Foto: Pixabay
cele doua tipuri de cancer digestiv pe care le faci din cauza alimentelor Foto: Pixabay

Balonarea este deseori descrisă ca sentimentul că au un balon umflat în abdomen, spun experții de la Fundația Internațională pentru Tulburări Gastrointestinale. Iată care sunt cauzele cele mai frecvente ale balonării:

Balonarea este un simptom raportat frecvent și uneori este asociat cu distensie sau creșterea vizibilă a lățimii zonei dintre șolduri și piept (circumferința abdominală).

Atât balonarea, cât și distensia provoacă disconfort și uneori durere și au un impact negativ asupra calității vieții pentru unele persoane. Simptomele pot fi legate de alte problee, cum ar fi râgâitul (eructații), înghițirea de aer (aerofagia) și eliminarea gazului intestinal (flatulență).

Deși cercetătorii au propus mai multe explicații diferite pentru balonare și dilatare, nu există un răspuns concludent în ceea ce privește motivul pentru care apar aceste două simptome.

Posibile cauze

Așa că experții de la Fundația Internațională pentru Tulburări Gastrointestinale au alcătuit o listă cu POSIBILE cauze care declanșează balonarea sunt:

- Prea mult gaz în intestin,

- Niveluri anormale de bacterii în intestinul subțire (supraviețuire bacteriană intestinală mică - SIBO),

- Dezechilibrul microorganismelor care trăiesc de obicei în intestine (disbacterioza mtestinală); uneori rezultatul luării de antibiotice,

- Intoleranță la anumite alimente,

- Creșterea percepției și a sensibilității la ceea ce se întâmplă în tractul digestiv,

- Curbarea accentuată a regiunii lombare a coloanei vertebrale (lordoza lombară), care scade capacitatea abdomenului de a reține gazul.

Tratamentul

Nu există un tratament universal eficient pentru balonare și distensie. Avantajele de tratament variază de la o țară la alta și există multe posibilități subiacente în ceea ce privește cauza simptomelor. Cu toate acestea, în ciuda faptului că nu există un răspuns ușor pentru balonare sau distensie, există lucruri pe care oamenii le pot face cu ajutorul medicilor lor pentru a încerca să atenueze simptomele.

Ce va face doctorul

Este important să vorbiți deschis și onest cu medicul dumneavoastră pentru ca acesta să-și facă o imagine clară a experiențelor și simptomelor dumneavoastră. Tulburările gastrointestinale funcționale prezintă provocări speciale atunci când comunicăm, în special din cauza simptomelor lor vagi și a subiectelor sensibile.

Nu există un test de diagnostic pentru balonare sau distensie; cu toate acestea medicul dumneavoastră poate efectua unele teste pentru a exclude problemele care stau la bază sau tulburările asociate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel