Băutura care previne demența. Când, cum și ce cantitate se poate consuma. Oferă un înveliș protector creierului

Monika Baciu |
Data publicării:
bautura care previne dementa - FOTO: Freepik@mshariamunshi
bautura care previne dementa - FOTO: Freepik@mshariamunshi

Băutura care previne demența are capacitatea de a proteja creierul de tulburările neurodegenerative.

Băutura care previne demența protejeaăz creierul. Consumul de doze de espresso ar putea reduce riscul de Alzheimer, potrivit unui studiu. Un nou studiu evidențiază activitatea protectoare a băuturii de cafea împotriva tulburărilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.

Dacă preferați să beți un mic și rapid shot de cafea în locul unei băuturi elaborate și zaharoase cu diverse adaosuri, creierul dumneavoastră v-ar putea mulțumi.

O nouă cercetare, publicată în Journal of Agricultural and Food Chemistry, sugerează că compușii care se găsesc într-o doză de espresso ar putea contribui la prevenirea apariției bolii Alzheimer.

Studiul a arătat că o doză de cafea poate inhiba un proces despre care se crede că este implicat în apariția acestei afecțiuni care răpește mințile.

Vezi și: Aloe vera, posibil cancerigenă. Ce anume o face nesănătoasă

Deși mecanismele exacte care declanșează boala Alzheimer sunt încă neclare, experții cred că o proteină numită tau joacă un rol cheie. Această proteină poate contribui la stabilizarea structurilor din creierul persoanelor sănătoase, dar se poate aglutina în structuri asemănătoare unor fire numite fibrile, ceea ce poate crea probleme.

Din fericire, unii cercetători cred că prevenirea acestei formări ar putea ameliora simptomele bolii Alzheimer sau chiar ar putea preveni apariția acesteia.

Mariapina D'Onofrio, un biolog de la Universitatea din Verona, Italia, a declarat că este cea mai consumată băutură din lume.

”Cafeaua espresso se numără printre cele mai cunoscute băuturi din întreaga lume, iar consumul de cafea espresso a devenit un obicei în multe țări datorită gustului său plăcut”, a precizat Mariapina D'Onofrio, potrivit Express.

Vezi și: Terapia cu animale: Ce este, cum funcționează și ce boli tratează

Cafeaua expresso, proprietăți benefice

Studii recente arată că, atunci când este consumată cu moderație, această băutură ar putea avea efecte benefice asupra sănătății umane datorită proprietăților sale biologice.

”În special, numeroase studii raportează că un consum moderat și, uneori, chiar ridicat de cafea exercită un efect neuroprotector împotriva a două dintre cele mai frecvente boli neurodegenerative - Parkinson și Alzheimer”, notează cercetătorii.

Pentru a testa această teorie, echipa de cercetători a testat în laborator, timp de 40 de ore, shot-uri de espresso împotriva unei forme prescurtate a proteinei tau, timp de până la 40 de ore.

Vezi și: Stresul și sănătatea pielii: Legătura dintre nivelul de stres și apariția acneei sau a altor probleme cutanate

Cercetătorii au observat că fibrilele tau au rămas mai scurte și nu au format încurcături mai mari atunci când concentrația de extract de espresso a crescut.

Mai mult, s-a constatat că aceste fibrile scurtate nu sunt toxice pentru celulele umane. Echipa de cercetare a explicat că multe dintre ingredientele cafelei, cum ar fi cafeina și genisteina, pot traversa bariera dintre sânge și creier pentru a oferi efecte protectoare.

”Aici, arătăm că agregarea proteinei tau este modulată de extractul de cafea espresso și de unele dintre componentele sale. Pe baza biodisponibilității componentelor cafelei în creier și a rezultatelor studiului nostru, ne așteptăm ca un consum moderat de cafea să ofere o cantitate suficientă de molecule bioactive pentru a acționa... ca modulatori ai agregării și toxicității proteinei tau.

În concluzie, am prezentat un număr mare de dovezi că cafeaua espresso, o băutură consumată pe scară largă, este o sursă de compuși naturali care prezintă proprietăți benefice în ameliorarea patologiilor legate de tau”, au mai notat cercetătorii.

Deși echipa consideră acum că descoperirile lor ar putea deschide calea pentru găsirea sau conceperea de tratamente pentru această boală, în prezent sunt necesare mai multe cercetări.

Vezi și: Spondiloza cervicală: simptome și cauze. Ce exerciții să faci pentru ameliorarea durerii de gât

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel