Stresul și sănătatea pielii: Legătura dintre nivelul de stres și apariția acneei sau a altor probleme cutanate

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
stresul foto:freepik@rosshelenphoto
stresul foto:freepik@rosshelenphoto

Stresul și sănătatea pielii sunt interconectate. Ce impact poate avea nivelul ridicat de stres asupra pielii tale.

Stresul și sănătatea pielii sunt strâns legate, iar nivelul crescut de stres poate avea un impact semnificativ asupra sănătății și aspectului pielii. Apariția acneei și a altor probleme cutanate este frecvent asociată cu stresul cronic și gestionarea inadecvată a acestuia.

Vezi și: Stresul: ce este, care sunt semnele că ești stresat și cum îl poți elimina din viața ta

Atunci când suntem supuși stresului cronic sau acut, corpul eliberează hormoni de stres (cortizolul și adrenalina). Acești hormoni pot afecta funcționarea sistemului imunitar și pot declanșa inflamații în organism. Pielea noastră are, de asemenea, receptori pentru hormonii de stres, ceea ce înseamnă că poate fi afectată de eliberarea acestora.

Legătura dintre stres și acnee

Cercetătorii au descoperit că rănile, inclusiv acneea, se vindecă mult mai lent atunci când o persoană se află sub stres. Vindecarea mai lentă a acneei poate face coșurile să se agraveze. Poți avea impresia că ai foarte multe coșuri pe față, deoarece fiecăruia i se prelungește durata de timp pentru vindecare. 

Acneea este una dintre cele mai frecvente probleme cutanate asociate cu stresul. Când suntem stresați, glandele sebacee din piele produc mai mult sebum, care este un ulei natural secretat de piele. O producție crescută de sebum poate duce la blocarea porilor și la formarea comedoanelor (puncte negre și puncte albe) și a coșurilor.

Stresul poate agrava inflamația pielii și poate face ca acneea existentă să pară mai vizibilă și mai severă. Stresul nu cauzează acnee în mod direct. Persoanele cu acneea predispusă la inflamații pot constata că stresul îi face să se confrunte cu erupții cutanate mai frecvente și mai severe.

Pe lângă acnee, stresul poate contribui și la alte probleme cutanate, cum ar fi:

- Dermatita 

Stresul cronic poate agrava dermatita preexistentă sau poate duce la dezvoltarea acestei afecțiuni. Dermatita se manifestă prin erupții cutanate roșii, mâncărime și iritații.

- Rozaceea

Persoanele cu rozacee pot observa că stresul le agravează simptomele, cum ar fi: roșeața facială, vasele de sânge dilatate

- Psoriazis

Stresul poate juca un rol în declanșarea episoadelor de psoriazis sau poate agrava leziunile deja existente.

Pentru a proteja sănătatea pielii și pentru a preveni apariția problemelor cutanate asociate cu stresul, este important să învățăm să îl gestionăm.

Cum să previi acneea

Spală fața cu grijă și nu mai mult de două ori pe zi (dimineața și seara).

Utilizează produse care reduc excesul de sebum.

Utilizează produse noniritante, adaptate pielii tale.

Evită contactului feței cu mâinile și cu obiecte care pot conține uleiuri și germeni.

Abține-te de la stoarcerea coșurilor.

Vezi și: Sindromul post-traumatic: cauze, simptome, tratament. Cum știi dacă suferi de această tulburare și când trebuie să consulți un medic

Cum poți gestiona stresul

Practică tehnici de relaxare, cum ar fi:  meditația, yoga sau respirația profundă, pentru a calma sistemul nervos.

Asigură-te că dormi suficient și ai o rutină de somn pe care o respecți. Somnul adecvat ajută la regenerarea pielii și la reducerea stresului.

Fă exerciții fizice în fiecare zi. Activitatea fizică eliberează endorfine, cunoscute și sub numele de "hormonii fericirii", care pot îmbunătăți starea de spirit și pot reduce nivelul de stres.

Adoptă o dietă echilibrată și bogată în nutrienți pentru a sprijini sănătatea pielii și sistemul imunitar.

Creează o rutină de îngrijire a pielii, adaptată nevoilor tale. Utilizează produse potrivite tipului tău de piele, evitându-le pe cele cu ingrediente iritante.

Încearcă să faci activități care îți aduc bucurie și relaxare, pentru a te detașa de stresul zilnic.

Asigură-te că acorzi atenție, atât sănătății mentale, cât și sănătății pielii pentru a-ți menține starea de bine generală.

Vezi și: Rețelele sociale, efecte negative asupra sănătății mentale. Ce se întâmplă dacă stai prea mult pe internet

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel