Terapia cu animale: Ce este, cum funcționează și ce boli tratează

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
terapia foto:freepik@user16172657
terapia foto:freepik@user16172657

Terapia cu animale ne poate îmbunătăți calitatea vieții. Cât de mult bine ne pot face animalele.

Terapia cu animale se referă la diverse activități, care sunt desfășurate alături de animale, pentru a ajuta oamenii cu anumite afecțiuni fizice sau mentale.

Animalele pot oferi confort și pot ajuta în mod direct starea unei persoane, atunci când are nevoie. Este un tip de terapie alternativă și ar trebui să îmbunătățească sau să completeze, nu să înlocuiască alte tratamente.

Scopul terapiei cu animale este de a ameliora sau ajuta oamenii să facă față unor simptome ale diferitelor afecțiuni, dacă este posibil.

Terapia cu animale se bazează pe legătura om-animal, care descrie dorința oamenilor de a interacționa și a se raporta la animale. Mulți oameni, prin interacțiunea cu un animal prietenos, formează o legătură strânsă, care produce o stare de liniște interioară.

Vezi și: Rețelele sociale, efecte negative asupra sănătății mentale. Ce se întâmplă dacă stai prea mult pe internet

Beneficiile terapiei cu animale

- Reducerea stresului și anxietății

Interacțiunea cu animalele, (mângâierea, îngrijirea unui animal de companie) poate scădea nivelul de cortizol, hormonul stresului, și poate induce o stare generală de calm și liniște.

- Îmbunătățirea sănătății cardiovasculare

Stabilirea unei conexiuni emoționale cu animalele poate duce la scăderea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, ajutând astfel la protejarea inimii.

- Creșterea nivelului de oxitocină

Oxitocina, cunoscută și sub numele de "hormonul iubirii", este eliberată în creier în timpul interacțiunii cu animalele. Aceasta poate spori starea de fericire.

- Combaterea depresiei

Îngrijirea unui animal sau petrecerea timpului cu un animal de companie poate fi un factor pozitiv în tratarea depresiei și poate ajuta la creșterea stimei de sine.

Îmbunătățirea abilităților sociale și comunicative

Persoanele care interacționează cu animale pot dezvolta abilități mai bune de comunicare și empatie, lucru care poate fi deosebit de benefic pentru copiii cu autism sau tulburări de dezvoltare.

Tipuri de terapie cu animale

1. Terapia asistată de animale

Implică aducerea animalelor special instruite, cum ar fi câini terapeutici, la pacienții din spitale, cămine de bătrâni sau centre de reabilitare. Interacțiunea cu aceste animale poate oferi confort și susținere emoțională pacienților.

2. Echitația terapeutică

Cunoscută și sub numele de ”terapie prin călărie”, echitația terapeutică se adresează persoanelor cu dizabilități fizice sau mentale. Prin călărie, aceste persoane pot dezvolta forță musculară, coordonare și încredere în sine.

3. Animale de companie în tratamentul tulburărilor psihice

Unii pacienți cu tulburări psihiatrice pot beneficia de compania animalelor de companie, care pot contribui la gestionarea anxietății și a stresului zilnic.

4. Programul de citire asistată de animale

Adesea organizat în biblioteci sau școli, acest program încurajează copiii să citească în prezența animalelor, ajutându-i să câștige încredere în abilitățile lor de citire și să se bucure de experiența lecturii.

Un studiu arată că terapia cu animale pare să ofere beneficii generale, atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru sănătatea mentală. Rezultatele terapiei asistate de animale arată că aceasta reduce indicatorii de anxietate și depresie la o gamă largă de persoane.

Specialiștii observă că terapia poate fi benefică pentru persoanele din diferite grupuri de vârstă, cu diverse afecțiuni. De exemplu, un studiu din 2019 a arătat că terapia cu animale a îmbunătățit eficacitatea tratamentelor pentru sănătatea mentală în rândul adolescenților.

Terapia cu animale poate fi benefică pentru:

- demență

- depresie

- anxietate

- tulburare de spectru autist

- tulburare de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD)

- schizofrenie

Studii care implică utilizarea cailor terapeuți și a câinilor terapeuți au arătat că terapia cu animale poate ajuta și la ameliorarea simptomelor tulburării de stres post-traumatic (PTSD).

Vezi și: Sindromul post-traumatic: cauze, simptome, tratament. Cum știi dacă suferi de această tulburare și când trebuie să consulți un medic

Terapia cu animale este o abordare remarcabilă și non-invazivă pentru îmbunătățirea sănătății noastre fizice și mentale. Interacțiunea cu animalele poate aduce numeroase beneficii, de la reducerea stresului și anxietății până la sprijinirea proceselor de reabilitare și tratare a unor afecțiuni medicale sau psihologice. Cu toate acestea, este important să colaborați cu profesioniști specializați pentru siguranța, atât a animalelor, cât și a dvs. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel