Belgia introduce CARANTINA din cauza variolei maimuței, Monkeypox. Prima țară care ia această DECIZIE

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Belgia introduce CARANTINA din cauza variolei maimuței, Monkeypox - Foto: Pexels @Nandhu Kumar
Belgia introduce CARANTINA din cauza variolei maimuței, Monkeypox - Foto: Pexels @Nandhu Kumar

Belgia este prima țară care a luat decizia carantinării, în contextul variolei maimuței.

Belgia este prima ţară care a introdus carantină obligatorie de 21 de zile pentru pacienţii infectaţi cu variola maimuţei. Totul vine după ce Belgia a raportat 4 cazuri pozitive în ultima săptămână, potrivit Politico.

Potrivit presei din Belgia, autorităţile sanitare au luat decizia, vineri, că cei care au luat contact direct cu persoanele infectate cu variola maimuţei nu sunt obligate să se autoizoleze, dar ar trebui să rămână vigilenți, mai ales dacă sunt în contact cu persoane vulnerabile.

În plus, Institutul de Medicină Tropicală din Belgia a anunţat că riscul izbucnirii unui focar mai mare în ţară este scăzut.

Sâmbătă, microbiologul Emmanuel André, care se ocupă de laboratorul naţional de referinţă pentru COVID-19 din Belgia, a postat pe Twitter că un al patrulea caz de variolă a maimuţei a fost confirmat în ţară.

"Acest pacient este tratat în Valonia şi are legătură cu evenimentul de la Anvers în care au fost infectate alte două persoane", a scris el, referindu-se la un festival desfăşurat în oraşul-port belgian Anvers din luna mai.

Variola maimuței. OMS, anunț despre restricțiile impuse persoanelor infectate: Trebuie IZOLATE

În România, medicul care a ”inventat” variola maimuței a ajuns la Psihiatrie

 

Un medic din Rădăuți, care a internat un banal caz de varicelă, a alertat o țară întreagă postând pe Facebook un mesaj în care afirma că a găsit virusul variolei, forma simiană, în România. Fake-news-ul a fost dezumflat rapid de autorități, iar astăzi, spun surse medicale din Rădăuți, medicul ar fi ajuns la Psihiatrie.

Citește mai departe AICI

Câte cazuri de variola maimuței sunt în România. Rafila, anunț despre restricții sau pandemie

 

Ministerul Sănătății a anunțat că "pe teritoriul României nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire". 

Clarificarea vine ca urmare a informațiilor apărute în mediul online cu privire la un posibil caz de variolă la Spitalul Municipal din Rădăuți, județul Suceava.

"Precizăm următoarele:

Cazul de la Rădăuți este din punct de vedere clinic și epidemiologic al unei paciente de 43 de ani cu varicelă, infectată după contactul cu copii, membri de familie, care au avut această boală, conform șefului secției de boli infecțioase de la spitalul din localitate, dr. Angelica Popescu.

Variola maimuței nu se răspândește cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale.

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat și prelungit cu o persoană care are variola maimuței. Nu există elemente care să sugereze în vreun fel posibilitatea infectării pacientei din Rădăuți cu virusul variolei maimuței", a anunțat Ministerul Sănătății.

"Nici vorbă de pandemie. Este exclus așa ceva. Rata de reproducere a acestei infecţii este mult sub 1, este 0,3. Ştiți bine că pentru infecția cu noul coronavirus am plecat de la 3 și am ajuns pe la 10 sau chiar peste rată de reproducere.

Deci riscul de infecție este mic și nu se transmite decât prin contact direct, prelungit, cu o persoană infectată.

Cele 90 de cazuri care au fost înregistrate în Europa au fost oarecum grupate în majoritatea lor, în sensul că se poate stabili calea de transmitere în cadrul acelor grupuri", a declarat Alexandru Rafila, duminică, în direct la Antena 3.

Diagnosticul de variola maimuței din Grecia, infirmat. Ce ar avea românul stabilit în Marea Britanie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel