Beneficiile mesei de Paște. Bucuria în familie și sănătate în farfurie. Bilic: Dacă cei din jur nu ripostează, nu ar fi rău să mâncăm mai des ceapă și usturoi

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Beneficiile mesei de Paște - Foto: Freepick
Beneficiile mesei de Paște - Foto: Freepick

Masa de Paște ne aduce bucurie și sănătate în farfurie, însă moderația este cuvântul de bază.

Pentru mulți masa de Paște, ca și alte mese festive de peste an, poate să fie un stres, nu doar din punct de vedere nutruțional, ci mai ales al cantității de mâncare, uneori prea mare pentru o familie obișnuită.

Se fac nenumărate feluri tradiționale, de la drob și stufat, la carnea de miel la cuptor, în unele gospodării chiar și sarmale și salată de bouef, chiar dacă acestea sunt asociate mai mult Crăciunului, de la pască cu multă brânză la cozonaci și desigur, ouăle vopsite. Din fericire, masa de Paște este asezonată cu salata de crudități, cu salată verde, ridichii și desigur, ceapa verde.

Stufatul, tocana de primăvară

Ceapa verde și usturoiul verde sunt la mare căutare în perioada de primăvară, iar masa de Paște este un prilej bun de a transforma aceste condimete în ingredientele unei mâncări specifice sărbătorilor pascale, stufatul, acea tocană ce abundă ce ceapă și usturoi.

”Este momentul din an în care putem să consumăm aceste verdețuri din belșug, pe post de alimente, nu de condimente. Dacă digestia ne permite, pentru că balonează și cei din jur nu ripostează, apropos de miros, nu ar fi rău să mâncăm mai des ceapă și usturoi. Ele conțin compuși cu sulf care se activează în ficat și îl detoxifică. La nivelul sistemului cardiovascular, fluidizează sângele, scad tensiune arterială, nivelul de colesterol și, implicit, riscul e boli cardiovasculare.

Dintotdeauna, usturoiul a fost considerat un antibiotic natural. Alicina din structura lui acționează pe bacteriile și ciupercile nocive pentru organism și schilibrează flora intestinală și bucală. Are efect bactericid pentru candida.

Până și eventuala balonare nu trebuie privită ca un dezastru. Este vorba de niște glucide complexe din ceapă și usturoi. Sunt numite fructozani. Ele fermentează și constituie un strat hrănitor pentru bacteriile benefice din colon. Au efect prebiotic și de creștere a imunității.

Cât despre halenă, aveți două variante: fie mestecați câteva crenguțe de pătrunjel, clorofila neutralizează mirosul, fie convingeți toată familia să aibă același meniu, delicios și sănătos, bogat în ceapă și usturoi”, a spus Mihaela Bilic, la ProTV.

Mielul, înlocuit cu pui sau porc

În cazul în care nu sunteți prieteni cu carnea de miel, aceasta poate fi înlocuită cu pui sau porc, susține Mihaela Bilic, oferind și câteva sfaturi cu privire la arsurile pe care le produc condimentele de primăvară.

”Aveți arsuri de la ceapă și usturoi? Aflați că în varianta fiartă, adică în stufat sunt tolerate mai ușor, iar conținutul mare de fibre accelerează digestia. Gătiți cu sos de roșii din belșug, crește absorbția fierului din carne și verdețuri, dacă mai era nevoie de argumente nutriționale”, a mai spus nutriționistul.

Cozonacul 

Cozonacul ”ca la mama acasă” poate fi benefic, dacă reușiți să vă opriți după prima felie, care dacă are în jur de 100 de grame cumulează 400 de calorii. Cozonacul poate fi consumat ca gustare sau la micul dejun.

Și cum pentru mulți vinul nu lipsește de la masa de Paște, este important de știut că femeilor le este recomandat un singur pahar de alcool, în timp ce bărbații se pot bucura de două pahare.

Ouăle vopsite

Acestea întregesc masa pascală, iar pentru cei mici ce bucurie poate fi mai mare decât aceea de a da cioc cu ouăle frumos vopsite.

Deși oul este alimentul aproape perfect, liosindu-i numai vitamina C din ”bagajul” de vitamine, minerale și nutrienți, nu trebuie făcut exces în ceea ce privește consumul.

Consumul unui ou pe zi are un efect protector pentru anumite afecțiun cardiovasculare, iar colesterolul din ou nu influențează negativ colesterolul din sânge, ba chiar îl crește pe cel ”bun”. 

Masa de Paște, cu moderație

Nutriționiștii, dar și alți medici, susțin moderația în toate, atât în privința mâncării, cât și al alcoolului, astfel, pentru a nu ajunge la Camera de Gardă pentru situații ce țin de digestie, este bine să le urmați sfatul și să vă limitați consumul, oricât de bine sau de sănătoase sunt produsele pregătite cu dăruire de doamnele sau domnii bucătari ai caselor.

În plus, trebuie să țineți cont și de faptul că se vine după o perioadă de post, cu alimente mai puțin calorice și mai puțin grase, iar orice exces alimentar vă poate perturba bucuria sărbătorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel