Chimicalele eterne cresc riscul de diabet tip2
Expunerea la chimicalele eterne sau PFAS, poate crește cu 31% riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Aceste substanțe, prezente în apă, ambalaje alimentare și produse casnice, afectează metabolismul ani de zile, chiar înainte ca boala să apară.
Expunerea la substanțe chimice sintetice numite per- și polifluoroalchil (PFAS), cunoscute și sub denumirea de chimicale eterne poate crește semnificativ riscul de diabet de tip 2 (T2D), potrivit unui studiu recent publicat în eBioMedicine. Participanții analizați au prezentat un risc cu aproximativ 31% mai mare de a dezvolta diabet, iar riscul creștea proporțional cu nivelul de expunere. Dintre substanțele PFAS investigate, perfluorooctane sulfonate (PFOS) a fost identificată ca având cea mai mare contribuție la acest risc.
Studiul și metodologia cercetării
Echipa de cercetători de la Icahn School of Medicine at Mount Sinai din New York a folosit date din BioMe, o biobancă și și registru electronic de sănătate ce include peste 70.000 de participanți.
Din cei peste 53.000 de pacienți înscriși până în martie 2020, au fost excluși cei care aveau deja diabet, cei cu statut incert și cei diagnosticați cu diabet în primul an de la prima evaluare. Astfel, studiul a analizat 779 perechi caz-control, dintre care 180 perechi au fost investigate în profunzime pentru PFAS și metabolom.
Plasma participanților a fost analizată pentru a determina nivelul de expunere la PFAS, iar peste 650 de caracteristici metabolice au fost evaluate prin spectrometrie de masă ultrahigh-resolution, urmate de analize statistice și algoritmi de machine learning.
Corelație alarmantă cu substanțele chimice prezente în viața cotidiană
Rezultatele studiului arată că expunerea la PFAS poate crește cu 31% șansele de a dezvolta diabet de tip 2.
"Chiar și în populația sănătoasă, fără afecțiuni majore, am observat că PFAS poate prezice riscul de diabet cu 4-5 ani înainte de diagnostic", explică Vishal Midya, PhD, autor corespunzător al studiului.
Studiul a descoperit că PFAS perturbă metabolismul aminoacizilor și al medicamentelor, creând un efect domino care poate duce la diabet.
Chimicalele eterne, efecte pe termen lung
PFAS sunt denumite chimicale eterne pentru că se descompun extrem de greu în mediu și în organism, din cauza legăturilor carbon-fluor. După absorbție, acestea pot persista în corp 3-4 ani sau chiar decenii, afectând treptat metabolismul.
În SUA, 98% din populație prezintă PFAS în sânge, substanțele fiind prezente în:
- Apa potabilă
- Ambalaje alimentare rezistente la apă și grăsimi
- Vase de gătit antiaderente
- Produse de curățenie, cosmetice și îmbrăcăminte
- Echipamente industriale, inclusiv spume pentru stingerea incendiilor
Studiul a arătat că PFOS, folosit în spume anti-incendiu și produse pentru protecția materialelor, este cel mai periculos PFAS în ceea ce privește riscul de diabet.
Cercetări viitoare
Datorită dimensiunii reduse a studiului, nu s-au putut analiza diferențele de risc în funcție de vârstă, sex sau etnie. Echipa de la Mount Sinai colaborează cu University of Southern California pentru un studiu mai mare, care va include peste 1000 de probe și va permite analiza acestor variabile.
Cum poți reduce expunerea la PFAS
Până când politica și medicina catch up, există câteva măsuri simple pentru a reduce expunerea la PFAS:
- Folosește filtre de apă capabile să elimine PFAS
- Evită vasele de gătit antiaderente
- Optează pentru produse de curățenie și cosmetice fără PFAS
"Multe produse sunt etichetate PFAS-free, acesta fiind cel mai bun mod de a te proteja momentan", explică Midya.
-
Alimentele care afectează creierul și cresc tensiunea arterială25.10.2025, 18:23
-
-
De ce mă doare capul în fiecare dimineață?25.10.2025, 12:41
-
-
Vitamina care topește tumorile. Crește semnificativ eficacitatea tratamentului oncologic
Vitamina care topește tumorile. Crește semnificativ eficacitatea tratamentului oncologic.
Colonoscopia la 45 de ani detectează aceleași riscuri ca la 50 de ani
Boala care nu iartă. Moarte sigură, dacă nu o vezi la timp: Medicii avertizează: Poate face diferența.
Grăsimea care îți distruge inima
Virusurile respiratorii pot reactiva cancerul și cresc riscul de recidivă
Glanda tiroidă poate fi influenţată de stres. Adrian Streinu-Cercel, avertisment: Dacă sunteți nervoși, faceți asta!
Vopseaua permanentă și îndreptatul chimic cresc riscul de cancer
Băuturile pe care le bei zilnic îți pot afecta grav sănătatea mintală
Apa îmbuteliată, riscuri uriașe. Duce la cancer
Produsele populare de îngrijire a părului asociate cu mai multe tipuri de cancer, inclusiv unul dintre cele mai letale
Celulele latente care cauzează recidiva cancerului de sân pot fi eliminate
6 suplimente populare pe care un gastroenterolog nu le-ar folosi niciodată. Ce să faci în schimb
Un medic gastroenterolog avertizează asupra riscurilor provocate de consumul de suplimente.
