Boala banală și ignorată care poate duce la Alzheimer. Dr. Bogdan Ovidiu Popescu: Asta este o dovadă

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
alzheimer - FOTO: Freepik@Louis H.
alzheimer - FOTO: Freepik@Louis H.

Această boală extrem de frecventă poate duce la Alzheimer. Nu are nicio legătură cu creierul, dar produce inflamație, care este resposabilă de declinul cognitiv. 

Această boală banală și adesea ignorată poate contribui la dezvoltarea bolii Alzheimer. Cercetările recente dezvăluie o legătură fascinantă între sănătatea gingiilor și boala Alzheimer, aducând noi perspective asupra originii și progresiei acestei afecțiuni neurodegenerative devastatoare.

Legătura dintre parodontoză și Alzheimer

Prof. Univ. Dr. Bogdan Ovidiu Popescu, medic primar neurologie, doctor în științe medicale, a vorbit în exclusivitate pentru DC MEDICAL despre legătura dintre parodontoză și Alzheimer. Parodontoza produce inflamație, iar aceasta este vinovată pentru declinul cognitiv. 

Mai mult decât atât, inflamația sistemică, inclusiv cea care afectează gingiile în bolile parodontale, poate contribui la inflamația cronică a creierului prin intermediul unei căi cunoscute sub numele de "axul gingie-creier". Aceasta implică migrarea bacteriilor sau substanțelor inflamatorii din gingii în circulația sanguină și în creier, unde pot agrava inflamația și deteriorarea neuronală.

Vezi și: Primul semn al cancerului pulmonar. Dr. Natalia Motaș: Parșiv ca boală. Este într-un stadiu avansat

Parodontoza - FOTO: Freepik@vivekfxstudio

"Există o sumă de dovezi din lucrări de cercetare, cu o metodologie absolut corectă, o parte din lucrări fiind publicate chiar în jurnale din Nature Publishing Group și care arată un lucru foarte interesant că există mai întâi o corelație, să spunem, între prezența bolii gingivale, periodontale, parodontozei, deci care știm că este o boală infecțioasă și neurodegenerarea caracteristică bolii Alzheimer.

În această boală infecțioasă parodontală există o serie de bacterii care sunt dovedite a cauza inflamație și plecând de la inflamație se produce destabilizarea danturii, cu pierderea dinților. Sunt studii vechi, de exemplu, care arată că pierderea dinților se corelează cu declinul cognitiv.

Recent una dintre aceste bacterii, în speță bacteria caracteristică boalei parodontale, a fost regăsită prin tehnici moderne de PCR în zonele de creier care sunt cele mai afectate de boala Alzheimer. Cu alte cuvinte temporarul medial, zona care se numește hipocamp și care se ocupă de memorie, cortexul care sigur că permite gândirea abstractă și toate funcțiile neurologice.

Vezi și: Alertă de gripă aviară. Cum se transmite la om și cum se manifestă boala. Dr. Carmen Dorobăț: Poate determina forme grave

Deci pe de o parte există această dovadă într-un număr important de cazuri cred că au avut 56 de cazuri dacă nu mă înșel de pacienți cu Alzheimer au donat creierul pentru cercetare într-o bancă de creier după deces.

Și în felul acesta s-au putut identifica într-un procent foarte mare de peste 90%.  Asta este o dovadă, dar nu este singura dovadă. Au mers mai departe și s-a uitat dacă enzimele produse de această bacterie și care sunt responsabile, asta se știe de mult pentru inflamația de la nivelul gingiei, sunt prezente și în creierul pacienților cu Alzhemier.

Au arătat că da, sunt prezente. Au putut fi identificate acolo prin diverse tehnici", a explicat prof. univ. dr. Bogdan Ovidiu Popescu, medic primar neurologie, doctor în științe medicale, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Vezi și: Greșeala care te îngrașă. Dr. Doru Negru: Ne săpăm groapa cu dinții. Sunt o mulțime de lucruri rele

Inflamația, responsabilă pentru declinul cognitiv

Cercetările recente au arătat că inflamația cronică poate juca un rol semnificativ în declinul cognitiv și în apariția bolii Alzheimer. Inflamația este un răspuns natural al organismului la infecții sau leziuni, dar când devine cronică sau excesivă, poate afecta negativ țesuturile și organele, inclusiv creierul.

Studiile au identificat legături între inflamația persistentă și acumularea de plăci de beta-amiloid și aglomerări de proteine tau în creier, două caracteristici principale ale bolii Alzheimer. Aceste plăci și aglomerări pot perturba funcționarea normală a celulelor nervoase și pot duce la deteriorarea și moartea acestora, ceea ce contribuie la declinul cognitiv asociat cu Alzheimerul.

În plus, inflamația poate activa sistemele imunitare ale creierului, cum ar fi celulele gliale, care pot elibera substanțe chimice inflamatorii care agravează leziunile neuronale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel