Boala de câine care poate infecta oamenii, focar

Dana Lascu |
Data publicării:
Boala se poate transmite la animalele de companie
Boala se poate transmite la animalele de companie

Un focar cu o boală de câine care poate fi transmisă la om a fost confirmat în statul american Iowa. Este vorba de bruceloza canină, o boală infecțioasă extrem de contagioasă la animale, care poate fi transmisă și la om, putând provoca artrită cronică și umflarea inimii, iar la femeile însărcinate pierderea sarcinii.

Deși este rareori raportată la om, bruceloza caninică este o boală zoonotică - adică poate infecta oamenii prin sânge contaminat, urină, lapte sau alte fluide reproductive.

Un om infectat poate prezenta simptome asemănătoare gripei: febră, transpirații, dureri articulare (artrită cronică), slăbiciune, dureri de cap și umflarea inimii, conform Departamentului de sănătate din Iowa. Copiii mici și persoanele cu sisteme imunitare slăbite prezintă un risc deosebit de complicații, iar Iowa State University afirmă că boala poate determina infertilitatea, iar la o femeie însărcinată – aceasta poate să piardă sarcina sau să nască prematur.

În statul american Iowa focarul a fost localizat la o canisă mică din Marion County, a arătat veterinatul-șef al statului, Dr Jeff Kaisand, citat de The Washington Post. Mai ulți câini infectați sunt acum în carantină, dar canisa a vândut patrupede în tot statul, așa că autoritățile caută proprietarii ca să-i avertizeze de pericol.

O boală parșivă, extrem de greu de tratat

Bruceloza canină este o boală cronică și nu are niciun remediu aparent, a declarat Edward Dubovi, profesor de virologie la Colegiul de Medicină Veterinară din cadrul Cornell University, pentru The Washington Post. Câinii infectați pot să pară sănătoși - mai ales dacă au fost tratați recent cu antibiotice - care pot duce la rezultate fals negative. „O parte din problemă este că e dificil de tratat", a spus ieri Dubovi. „Unele teste ies negative odată animalele tratate, așa că pare că ai un câine sănătos, dar în realitate el este infectat cronic".

Crescătorii de câini, personalul veterinar și oricine intră în contact cu sângele, țesuturile și fluidele animalelor infectate în timpul procesului de naștere pot prezenta un risc mai mare de infecție.

„De aceea, dacă avem un câine pozitiv, acesta trebuie să fie adormit", a declarat Amy Heinz, fondatorul și directorul executiv al centrului de salvare a animalelor AHeinz57 Pet Rescue din Iowa, într-un interviu. O femeie „ar putea găsi confort în micuțul ei animăluț blănos și s-ar putea fi prietenul ei blănos să fie cel care-i provoacă pierderea sarcinii".

Heinz a spus că organizația sa, care are sediul în De Soto, Iowa, este în carantină pentru 30 de zile, după ce a cumpărat 32 de câini de la canisa unde este focarul la o licitație din această lună.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel