Boala inflamatorie a intestinului dublează riscul de a face demență

Florina Pop |
Data publicării:
Boli intestinale
Boli intestinale

Boala inflamatorie a intestinului ar fi legată de un risc dublu de a dezvolta demență, arată o nouă cercetare.

Cercetătorii susțin că există o asociere între boala inflamatorie a intestinului și demență. Au tras această concluzie după analiza datelor a 1.742 de persoane de 45 de ani și peste 45 de ani, diagnosticate fie cu colită ulceroasă, fie cu boala Crohn. Cercetarea s-a derulat timp de 16 ani. În acest timp, sănătatea cognitivă a fost urmărită și o proporție mai mare dintre cei cu boala inflamatorie a intestinului au dezvoltat demență (5,5%), inclusiv boala Alzheimer, decât cei fără această afecțiune (1,5%).

Cei cu boala inflamatorie a intestinului au fost diagnosticați cu demență în medie cu 7 ani mai devreme decât cei fără boala inflamatorie a intestinului. Concluzia lor, conform unui comunicat: ”Identificarea riscului de demență crescut și debutul mai precoce în rândul pacienților cu boala inflamatorie a intestinului sugerează că [aceștia] ar putea beneficia de educație și o vigilență clinică crescută, pentru a încetini declinul cognitiv și a îmbunătăți calitatea vieții”.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel