Boala intestinului, diverticuloza. Ce să mănânci ca să o previi

Angela Sabău |
Data publicării:

Boala intestinului numită diverticuloză poate să fie foarte dureroasă și poate da complicații. Câteva schimbări în alimentație pot evita crizele și complicațiile.

Deși colonoscopia este folosită pentru depistarea cancerului de colon, procedura poate, de asemenea, descoperi o afecțiune comună numită diverticuloză.

Aceasta se întâmplă atunci când în peretele colonului se dezvoltă așa-numite pungi, sau buzunare, respectiv mici umflături pe peretele colonului. Aceste buzunare apar în timp, iar una din cauze poate fi insuficientă fibră în alimentație sau un consum prea mare de carne roșie.

Riscul este ca aceste umflături să se infecteze, ceea ce se întâplă la paroximativ 5% dintre persoanele care suferă de această afecțiune, numită diveticulită. Boala se manifestă cu durere în abdomenul stâng inferior, febră, frisoane și modificări ale scaunului. De asemenea, poate apărea greață și vărsături, scrie medicalxpress.com.

Tratamentul pentru diverticulită se concentrează adesea pe o dietă cu conținut scăzut de fibre pe termen scurt pentru a calma tractul digestiv și, eventual, antibiotice pentru a scăpa de infecție.

Unii oameni fac crize repetate. Există, de asemenea, posibilitatea de a dezvolta un abces grav și este nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta secțiunea afectată a intestinului, dacă afectarea este severă.

Cum previi diverticulita

După ce a fost vindecată infecția, doar după ce a fost vindecată, se reintroduce încet fibra în dietă, crescând consumul de cereale integrale, leguminoase, inclusiv fasole și linte, legume, fructe de pădure, fructe cu coajă comestibilă, nuci și chiar popcorn.

Scopul este 25 de grame de fibre pe zi pentru femei și 38 pentru bărbați.

Înlocuiți cel puțin parțial carnea roșie cu cea de pasăre și pește.

Exercițiile cardiovasculare viguroase oferă și o oarecare protecție.

De asemenea, adresați-vă medicului despre orice medicament care vă poate crește riscul unei noi crize. Acestea pot include medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) precum aspirina sau ibuprofenul. Acetaminofenul poate fi mai sigur pentru persoanele cu această afecțiune.

Aceiași pași pot ajuta la prevenirea diverticulozei sau la oprirea progresării acesteia către diverticulită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel