Boală neurologică devastatoare, confundată cu excesul de cafea. Tremurul, principalul simptom

Monika Baciu |
Data publicării:
boala neurologica - FOTO: Freepik
boala neurologica - FOTO: Freepik

O boală neurologică devastatoare a fost confundată cu excesul de cafea. Tremurul și palpitațiile au fost semnele principale de avertizare în cazul unei femei care a crezut că a băut prea multă cafea. De fapt, suferea de o boală neurologică cu efecte devastatoare.

O femeie din Scoția a crezut că tremurul corpului era cauzat de excesul de cafeină, dar a primit o veste sfâșietoare: boala neuronului motor. La vârsta de 47 de ani, Nicola McFarlane a observat pentru prima dată o senzație de furnicături în tot corpul în 2022.

Crezând inițial că simptomele erau cauzate de stresul suplimentar al unui nou loc de muncă și de consumul crescut de cafea, McFarlane a mers la medic când a observat o scădere a forței în mâini atunci când acestea se răceau.

În câteva săptămâni, a primit diagnosticul de boala neuronunului motor, o boală rară care afectează sistemul nervos și duce la dificultăți în mers, vorbire și respirație pe măsură ce boala progresează.

Vezi și: Siropul, bombă pentru sănătate. Duce la boli cardiovasculare. Florin Bălănică: Nu recomand niciodată pacienților mei!

Boala neuronului motor, afecțiune rară

Boala neuronului motor este o afecțiune rară care afectează sistemul nervos în timp, provocând dificultăți în mers, vorbire și respirație pe măsură ce boala progresează. Nu există vindecare, dar medicii pot oferi tratamente pentru a reduce impactul asupra vieții pacientului.

Cu o speranță de viață de obicei între doi și cinci ani de la debutul simptomelor, McFarlane încearcă să trăiască în prezent și să se adapteze la schimbările provocate de boală. În ciuda șanselor de vindecare, ea speră că cercetările vor contribui la găsirea unui tratament sau chiar a unei vindecări în viitor.

În prezent, boala neuronului motor afectează în jur de 5.000 de adulți în Marea Britanie, iar riscul de a dezvolta această condiție pe parcursul vieții este de unu la 300 de persoane. Tremurul muscular și slăbiciunea în mâini sunt printre primele semne ale bolii neuronului motor.

Vezi și: Ceaiul nu trebuie făcut niciodată așa! Dr. Mihail: Omorâm elementele plantei. Abia ATUNCI se pun pliculețul, mierea și lămâia

Boală neurologică - FOTO: Freepik@thongden_studio

"Am mers la medic pentru că am început să observ atrofierea mușchilor în mâini, și, desigur, am căutat informații pe internet. Aveam probleme cu abilitățile motorii fine. Am observat, de asemenea, că atunci când eram în pat și încercam să adorm, simțeam furnicături în tot corpul. În momentul acela, am crezut că este din cauza faptului că începusem recent un nou loc de muncă și consumam prea multă cafea", a spus Nicola McFarlane, potrivit Daily Mail.

Ea a fost trimisă la un neurolog și a primit diagnosticul de boala neuronului motor în decurs de două săptămâni.

"A fost ca și cum aș fi fost lovită de un tren. Nu există cu adevărat nimic care să te poată pregăti pentru faptul că ți s-a spus că ai boala neuronului motor" a adăugat McFarlane.

Vezi și: Ce este stima de sine. Cele 5 elementele cheie și cum să-ți redobândești stima de sine

Speranța de viață, redusă

Viața medie a unei persoane cu boala neuronului motor este de obicei de doi până la cinci ani de la debutul simptomelor. Boala neuronului motor este o afecțiune rară care afectează în principal persoanele în vârsta de 60 și 70 de ani, dar poate afecta adulții de toate vârstele.

Boala neuronului motor este cauzată de o problemă la nivelul celulelor din creier și nervi numite neuroni motori. Aceste celule încetează treptat să funcționeze în timp. Nu se știe de ce se întâmplă acest lucru.

Existența unui membru apropiat al familiei cu boala motorului neuronului sau o afecțiune înrudită numită demența frontotemporală poate uneori însemna că există o probabilitate mai mare să o dezvolți. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, boala nu se transmite în familii.

Simptomele timpurii pot include slăbiciune în gleznă sau picior, cum ar fi dificultatea de a urca scările; vorbire neclară, dificultate la înghițire, o prindere slabă și pierdere graduală în greutate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel