Ceaiul nu trebuie făcut niciodată așa! Dr. Mihail: Omorâm elementele plantei. Abia ATUNCI se pun pliculețul, mierea și lămâia
Ceaiul nu trebuie făcut niciodată așa! Marea greșeală pe care ai făcut-o mereu când ai pregătit un ceai. Sigur nu știai asta.

Foto: Freepik
"Ceaiul nu trebuie făcut niciodată în apă fiartă", avertisează dr. Mihail Pautov.
Ei bine, este adevărat că fierberea plantelor pentru ceai în apă fierbinte poate afecta calitatea băuturii.
"Nu la 100 grade Celcius!
Pentru că la 100 grade Celsius o să omorâm foarte multe elemente bun din acel ceai.
Inclusiv mierea nu se pune în apa fierbinte la 100 grade Celsius. Și nici lămâia!", a mai spus medicul.
Odată cu fierberea plantelor pentru ceai în apă fierbinte, acest proces afectează calitatea băuturii, distrugând aromele și proprietăți benefice ale plantelor.
Experții recomandă evitarea fierberii directe și optarea pentru apa la temperatura potrivită, evitând astfel oxidarea excesivă a frunzelor.
Mai mult, adăugarea pliculețelor de ceai în apă clocotită poate duce la eliberarea taninurilor amare în exces și la o infuzie prea puternică. Specialiștii recomandă folosirea apei fierbinți, dar nu clocotite, pentru a păstra aromele delicate și beneficiile plantelor.
Ce sunt taniurile? Când se pun lămâia și mierea în ceai

Foto: Freepik @mike.shots
Taninurile reprezintă o clasă de compuși chimici polifenolici care se găsesc în plante, în special în frunze, scoarțe și fructe. Acești compuși au un gust amar.
Există mai multe tipuri de taninuri, iar unii dintre cei mai cunoscuți sunt taninurile de origine vegetală.
În contextul ceaiului, taninurile sunt prezente în frunzele de ceai și sunt eliberate în apă în timpul procesului de infuzare. Ele pot oferi ceaiului un gust astringent, acea senzație de "ceai oribil" sau de ceai care "îți face gura pungă" și pot influența culoarea băuturii. Cu toate acestea, o cantitate moderată de taninuri poate adăuga complexitate și caracter profilului gustativ al ceaiului.
În exces, taninurile pot contribui la o infuzie amară sau astringentă. Prin urmare, controlarea timpului de infuzare și temperatura apei poate ajuta la obținerea unei băuturi de ceai echilibrate și plăcute.
"Este bine ca temperatura să scadă la cel puțin 80 grade Celsius. Atunci e bine să punem pliculețele de ceai.
După care scade undeva la 60 grade Celsius, când e bun de băut și atunci punem miere, fructe, lămâie și orice altceva ne dorim ca să rămână sănătoasă băutura respectivă", a conchis Dr. Mihail Pautov în emisiunea sa de la PRO TV, "Medicool".

Foto: Freepik
Așadar, un ceai perfect necesită răbdare și atenție la detalii, pentru a vă bucura de toate calitățile naturale ale plantei.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
Cum să faci paste demne de Premiul Nobel. Secretul cremos descoperit de italieni
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
