Ceaiul nu trebuie făcut niciodată așa! Dr. Mihail: Omorâm elementele plantei. Abia ATUNCI se pun pliculețul, mierea și lămâia

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
Ceai - Foto: Freepik @KamranAydinov @sac70
Ceai - Foto: Freepik @KamranAydinov @sac70

Ceaiul nu trebuie făcut niciodată așa! Marea greșeală pe care ai făcut-o mereu când ai pregătit un ceai. Sigur nu știai asta.

Foto: Freepik

"Ceaiul nu trebuie făcut niciodată în apă fiartă", avertisează dr. Mihail Pautov. 

Ei bine, este adevărat că fierberea plantelor pentru ceai în apă fierbinte poate afecta calitatea băuturii.

"Nu la 100 grade Celcius!

Pentru că la 100 grade Celsius o să omorâm foarte multe elemente bun din acel ceai.

Inclusiv mierea nu se pune în apa fierbinte la 100 grade Celsius. Și nici lămâia!", a mai spus medicul.

Odată cu fierberea plantelor pentru ceai în apă fierbinte, acest proces afectează calitatea băuturii, distrugând aromele și proprietăți benefice ale plantelor.

Experții recomandă evitarea fierberii directe și optarea pentru apa la temperatura potrivită, evitând astfel oxidarea excesivă a frunzelor.

Mai mult, adăugarea pliculețelor de ceai în apă clocotită poate duce la eliberarea taninurilor amare în exces și la o infuzie prea puternică. Specialiștii recomandă folosirea apei fierbinți, dar nu clocotite, pentru a păstra aromele delicate și beneficiile plantelor.

Ce sunt taniurile? Când se pun lămâia și mierea în ceai

Foto: Freepik @mike.shots

Taninurile reprezintă o clasă de compuși chimici polifenolici care se găsesc în plante, în special în frunze, scoarțe și fructe. Acești compuși au un gust amar.

Există mai multe tipuri de taninuri, iar unii dintre cei mai cunoscuți sunt taninurile de origine vegetală.

În contextul ceaiului, taninurile sunt prezente în frunzele de ceai și sunt eliberate în apă în timpul procesului de infuzare. Ele pot oferi ceaiului un gust astringent, acea senzație de "ceai oribil" sau de ceai care "îți face gura pungă" și pot influența culoarea băuturii. Cu toate acestea, o cantitate moderată de taninuri poate adăuga complexitate și caracter profilului gustativ al ceaiului.

În exces, taninurile pot contribui la o infuzie amară sau astringentă. Prin urmare, controlarea timpului de infuzare și temperatura apei poate ajuta la obținerea unei băuturi de ceai echilibrate și plăcute.

"Este bine ca temperatura să scadă la cel puțin 80 grade Celsius. Atunci e bine să punem pliculețele de ceai.

După care scade undeva la 60 grade Celsius, când e bun de băut și atunci punem miere, fructe, lămâie și orice altceva ne dorim ca să rămână sănătoasă băutura respectivă", a conchis Dr. Mihail Pautov în emisiunea sa de la PRO TV, "Medicool".

Foto: Freepik

Așadar, un ceai perfect necesită răbdare și atenție la detalii, pentru a vă bucura de toate calitățile naturale ale plantei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel