Boala rară care afectează copiii și adolescenții din India, vindecați de Covid: poate duce la deces

DCMedical Team |
Data publicării:
India
India

Medicii pediatri din India raportează tot mai multe cazuri ale unei afecțiuni rare, dar grave, care se manifestă la copiii și adolescenții care au avut Covid-19. 

Boala are simptome similare cu boala Kawasaki, o altă afecțiune rară care afectează în principal copiii cu vârsta sub cinci ani. Medicii spun că afecțiunea este rezultatul unui răspuns imun extrem la virus, care poate duce la inflamația organelor vitale și chiar șoc septic.

Patru copii au fost internați recent într-un spital din Maharashtra, din cauza dificultăților grave de respirație și tensiunii arteriale scăzute. Mamele lor au avut Covid cu mai mult de o lună în urmă, dar copiii nu au prezentat simptome ale bolii. S-a constatat că pacienții tineri aveau anticorpi împotriva Covid-19, ceea ce indica faptul că avuseseră boala. Acum se luptă cu o afecțiune rară, inflamatorie și care ar putea să le pună viața în pericol, numită sindrom inflamator multi-sistem. Această afecțiune se dezvoltă de obicei la patru până la șase săptămâni după ce copiii și adolescenții și-au revenit după infecția cu Covid-19, arată surse citate de Digi 24.

"Îmi fac griji în legătură cu această afecțiune. Nu știm cât de gravă este această problemă. Este îngrijorător că încă nu avem date despre gravitatea acestei boli în India", a spus un medic din spitalul unde sunt internați copiii.

Valul doi al pandemiei începe să își diminueze efectele, dar medicii pediatri din India raportează mai multe cazuri ale acestei afecțiuni rare, dar grave. Deoarece medicii încă raportează cazuri, nu este clar câți copii au fost afectați până acum. SUA au raportat până acum peste 4.000 de cazuri și 36 de decese cauzate de această boală.

Un medic din Delhi consideră că au fost peste 500 de astfel de cazuri în capitală și în suburbii, în timp ce la 1.500 de kilometri distanță, un alt pediatru a afirmat că a tratat 30 de astfel de cazuri, din aprilie încoace. Treisprezece dintre copiii bolnavi, cu vârste cuprinse între patru și 12 ani, sunt încă în spital. Cei mai mulți dintre ei au suferit de miocardită, o boală marcată de inflamația mușchiului inimii. 

Medicii spun că afecțiunea este rezultatul unui răspuns imun extrem la virus, care poate duce la inflamația organelor vitale.

Simptomele pot fi similare la început cu cele specifice altor boli: febră mare și persistentă, erupție cutanată, ochi roșii, ganglioni limfatici inflamați, dureri de stomac, tensiune arterială scăzută, dureri corporale și letargie.

Unele simptome sunt similare cu boala Kawasaki, o altă afecțiune rară care afectează în principal copiii cu vârsta sub cinci ani.  Accentuarea inflamației poate duce la rezultate înfricoșătoare: șoc septic, insuficiență respiratorie și afectarea mai multor organe, cum ar fi inima, rinichii și ficatul, spun medicii. Un studiu derulat în SUA a constatat că, totodată,  copiii care suferă de această afecțiune au și simptome neurologice.

Experții spun că antibioticele, imunoglobulina și oxigenul pot ajuta copiii să-și revină.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel