Cele 4 virusuri care ne amenință. Cum gestionăm creșterea infecțiilor respiratorii și gastrointestinale
Patru virusuri ne amenință sănătatea, iar medicii se tem de o nouă pandemie.
Bacteria Clostridium difficile, care provoacă stări diareice, evoluează într-o superbacterie care se înmulțește datorită regimului alimentar occidental, foarte bogat în zahăr, susține un studiu....
Bacterie, superbacterie, zahăr. Un studiu realizat de Institutul Wellcome Trust Sanger, Marea Britanie, susține că bacteria C. difficile se transformă într-o superbacterie datorită unui regim alimentar foarte bogat în zahăr.
Coordonatorul studiului, Nitin Kumar, bioinformatician la Institutul Wellcome Trust Sanger, spune că bacteria produce spori care se răspândesc în condiţii de igienă insuficientă, prin contact cu materii fecale şi este întâlnită în special în toalete, băi şi pe suprafeţele pe care oamenii le ating fără a se fi spălat pe mâini după ce folosesc toaleta. Aceasta devine din ce în ce mai rezistentă la dezinfectanţii folosiţi în mod obişnuit în spitale, potrivit Agerpres, care citează Live Science.
Echipa de cercetare a adunat 906 tulpini diferite de C. difficile din mediu, provenite de la oameni şi de la animale ca porci, câini sau cai. Autorii studiului au analizat şi au comparat ADN-ul acestor diferite tulpini şi au ajuns la concluzia că bacteriile C. difficile sunt în curs de evoluţie în două specii distincte.
Ca să fie considerate ca aparţinând aceleiaşi specii, un grup de organisme trebuie să aibă în comun cel puţin 95% din genom, iar cele două specii au în comun între 94% şi 95% din ADN, conform lui Kumar. Acest fapt arată că bacteria "se află în curs de speciaţie" (formare a unor specii noi ca urmare a unor procese biologice n.r.), adaugă cercetătorii.
Una dintre cele două specii - C. difficile clade A - se răspândeşte în mediul intraspitalicesc. Autorii studiului au observat că această bacterie apare cu o frecvenţă de 70% în mostrele culese de la pacienţi. Analiza ADN sugerează că aceste specii emergente au început să evolueze în urmă cu aproximativ 76.000 de ani şi, în cele din urmă, genele lor au suferit mutaţii care permit metabolizarea mai eficientă a zaharurilor precum şi formarea de spori rezistenţi la soluţiile dezinfectante.
În urma testelor pe șoareci, cercetătorii au descoperit că bacteria C. difficile clade A se înmulțește şi colonizează foarte eficient sistemul digestiv al şoarecilor care au primit hrană bogată în zaharuri simple, glucoza şi fructoza.
Autorii studiului concluzionează că pacienţii infectaţi cu C. difficile clade A ar trebui să aibă în vedere trecerea la diete sărace în zaharuri, iar spitalele ar trebui să opteze pentru alte produse dezinfectante.
Studiul a fost publicat în Nature Genetics. Poate fi consultat, AICI.
Patru virusuri ne amenință sănătatea, iar medicii se tem de o nouă pandemie.
Aceasta este cea mai gravă complicație a COVID. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că nu dispare niciodată.
Cea mai mare greșeală din timpul pandemiei de COVID. A dus la sute de mii de decese.
De câte ori trebuie, de fapt, să tragi apa la toaletă. Cum E.coli și stafilococul auriu îți pot pune viața în pericol.
COVID are încă un impact catastrofal. Consecințele se vor resimți pe termen lung.
Autoritățile sanitare au aflat ce este, de fapt, boala X.
Această infecție extrem de răspândită devine din ce în ce mai greu de tratat.
Pandemia ce ar putea fi declanșată de pisici. Face ravagii, este avertismentul specialiștilor. Încălzirea vremii va înrăutăți situația.