Diabet tip 2: ce efect are dieta mediteraneană și uleiul de măsline asupra unor medicamente

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Dieta de tip mediteranean   FOTO: pexels.com
Dieta de tip mediteranean FOTO: pexels.com

Dieta mediteraneană și uleiul de măsline extravirgin pot întârzia nevoia de a lua medicamente pentru scăderea glicemiei la oamenii cu diabet de tip 2.

Diabet, dieta, ulei de măsline. Cercetătorii spanioli au descoperit că un plan alimentar mediteranean (Med-EatPlan) plus ulei de măsline extravirgin pot întârzia nevoia primului medicament pentru scăderea glicemiei în rândul oamenilor cu diabet zaharat tip 2.

Studiul lui F. Javier Basterra-Gortari și a colegilor săi de la Universitatea din Navarra, Spania, a fost publicat în numărul din august al Diabetes Care. Aceștia au precizat că au legături financiare cu industria biofarmaceutică și nutrițională.

Diabet, dieta, ulei de măsline: nuci mixte și alimente cu puține grăsimi

Echipa de cercetare au implicat în studiu 3.230 de participanți de la studiul Prevención cu Dieta Mediterrànea (PREDIMAT) cu diabet de tip 2 la Med-EatPlan completat cu ulei de măsline, Med-EatPlan suplimentat cu nuci mixte sau un plan alimentar cu conținut scăzut de grăsimi.
S-au evaluat două aspecte: introducerea primului medicament pentru reducerea glucozei (oral sau injectabil) pentru participanții la gestionarea stilului de viață la înscriere și inițierea insulinei.

Diabet, dieta, ulei de măsline: monitorizări de 3 și 5 ani

După o monitorizare de 3,2 ani, cercetătorii au observat că, după ajustarea aplicarea planurilor de alimentație, lucrurile au arătat o evoluție în direcția bună - raporturile de pericol pentru inițierea primului medicament pentru reducerea glucozei au fost de 0,78 și 0,89 pentru nuci Med-EatPlan + ulei de măsline extra virgin și pentru Med-EatPlan și nuci mixte față de cei din grupul de control. După 5,1 ani, raporturile de risc pentru începerea tratamentului cu insulină au fost de 0,87 și 0,89.

"Rezultatele studiului nostru arată că participanții PREDIMAT cu diabet zaharat de tip 2 care au suferit o intervenție cu un MedEatPlan + ulei de măsline extra virgin fără restricții energetice au avut rate semnificativ mai mici de inițiere a medicamentelor care scad glucoza", susțin cercetătorii, citați de medicalxpress.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel