Cum să dezgheți alimentele. Greșeala pe care o fac toate gospodinele. Cum îți poate afecta sănătatea
Cum să dezgheți alimentele astfel încât să nu îți pui sănătatea în pericol.
Cum să dezgheți alimentele. Află care sunt cele mai bune modalități de a dezgheța mâncarea și de a nu face greșeli. Congelarea alimentelor gătite sau crude este unul dintre cele mai utilizate sisteme de conservare a alimentelor și, mai presus de toate, de a nu le irosi. Cu această metodă, puteți păstra în plus substanțele nutritive ale alimentelor noastre și aroma lor originală.
Dacă aveți puțin timp, dezghețarea este cea mai bună soluție, dar pentru a o face corect, trebuie să acordați atenție unor reguli simple. Să ne uităm împreună la cele mai bune modalități de a dezgheța mâncarea și de a nu face greșeli, potrivit cookist.
Dezghețarea alimentelor în frigider
Decongelarea alimentelor în frigider este cu siguranță cea mai bună metodă și, de asemenea, cea mai sigură. Este nevoie de un timp mai lung, variind de la un minim de 12 la un maxim de 24 de ore. Mutarea alimentelor de la congelator la frigider permite dezghețarea omogenă care nu schimbă gustul alimentelor. Temperatură ridicată a frigiderului previne, de asemenea, proliferarea bacteriilor în timpul procesului de decongelare. Cu această metodă, alimentele pot fi păstrate timp de 24 de ore, întotdeauna în frigider.
Dezghețarea alimentelor în cuptorul cu microunde
Utilizarea cuptorului cu microunde este cea mai rapidă metodă: doar câteva minute și mâncarea este gata! Aveți grijă totuși că cuptorul cu microunde este setat pe modul "dezghețare" și amintiți-vă să evitați anumite alimente: în acest fel temperatura nu va fi prea mare și alimentele se vor dezgheța omogen fără a-și pierde caracteristicile nutriționale și gustul.
Nu uitați că alimentele dezghețate cu această metodă nu pot fi conservate pentru o lungă perioadă de timp și trebuie consumate într-un timp scurt.
Dezghețarea alimentelor în apă
Alimentele congelate pot fi dezghețate într-un bol cu apă. În acest caz deghețarea va dura aproximativ 10 sau 15 minute pentru a obține un rezultat bun. Fiți foarte atenți că apa este rece, acest lucru va permite o dezghețare omogenă și, în același timp, asigurați-vă că apa continuă să curgă: în acest fel nu riscați proliferarea bacteriilor. Dacă utilizați această metodă, amintiți-vă să închideți mâncarea într-o pungă de plastic pentru alimente: contactul direct cu apă ar putea modifica, de fapt, gustul alimentelor.
Vezi și: Carnea afumată, ce nu știai despre ea. Cum îți poate afecta sănătatea. Ce compuși nocivi conține
Nu dezghețați înainte de gătit
Dacă doriți să păstrați aromele și gustul alimentelor, mergeți direct de la congelator la tigaie și gătiți-vă mâncarea. Cele mai bune alimente pentru acest tip de metodă sunt legumele, cum ar fi mazărea sau spanacul și bucățile mici de carne.
Dezghețarea alimentelor, greșeli de evitat
Nu recongelați niciodată alimentele decongelate: indiferent de tehnică de dezghețare pe care o utilizați, este foarte important ca alimentele să fie apoi gătite și consumate, să nu le puneți niciodată înapoi în congelator. În acest caz există riscul să pierdeți gustul alimentelor și să creșteți posibilitatea proliferării bacteriene.
Nu dezghețați niciodată alimentele la temperatura camerei. În acest fel riscați să contaminați alimentele cu bacterii.
Vezi și: Frisoanele, cauze și tratament. Ce înseamnă când simți că ți-e rece fără să ai febră
Cât păstrezi mâncarea gătită, refrigerată și congelată. Bilic: Atenție, risc de contaminare! Nu recongelați niciodată un aliment decongelat!
"Siguranța alimentară.
Mâncare gătită, refrigerată sau congelată, care este cea mai sigură metodă ca să evităm contaminarea alimentelor?
Prepararea mâncării prin intermediul temperaturii ridicate sau păstrarea ei la frigider sau la congelator sunt esențiale pentru siguranța alimentară. Căldura și frigul au rolul de a bloca multiplicarea bacteriilor patogene, previn toxiinfecțiile și îmbolnăvirea și mai ales prelungesc durata de viață a unui aliment. Însă și aici există limite, țineți cont de următoarele recomandări:
1. Temperatura scăzută din frigider și congelator nu omoară toți microbii! Este adevărat, le limitează multiplicarea, deci condiția esențială pentru alimentul păstrat la frig este să fie proaspăt, bun de consum. Dacă un produs a rămas la temperatura ambiantă timp îndelungat iar germeni patogeni au apucat să se multiplice, faptul că îl punem la frigider sau la congelator nu împiedică alterarea lui. Există chiar bacterii care se pot multiplica și la temperatură scăzută.
-
Ce se întâmplă în corp imediat după ce mănânci zahăr?03.12.2025, 12:30
-
-
De ce scade pulsul sub 60 BPM? Când e motiv de îngrijorare03.12.2025, 11:56
-
-
Cât de utile sunt, de fapt, mănușile nesterile. Ce trebuie să știi dacă ești pacient
Rabia, boala care ucide 100% dacă nu e tratată imediat: simptome și transmitere
Ce trebuie să știi dacă te-a zgâriat câinele. Dr. Tudor Ciuhodaru, avertisment
Epidemia de rujeolă se extinde în SUA. Autoritățile sanitare, în alertă
Cea mai contagioasă boală din lume se extinde cu repeziciune. Autoritățile sanitare, în alertă
Eșecul aplicării strategiei de suprimare a COVID-19 în Marea Britanie. Implicații epidemiologice și lecții pentru viitoarele pandemii
Cea mai mare greșeală din timpul pandemiei de COVID. A dus la sute de mii de decese.
Peste 9.500 de germani infectați cu sifilis în 2024
De ce cadrele medicale nu trebuie să poarte bijuterii sau să aibă manichiura făcută. Dr. Beatrice Mahler, explicații
Difteria revine în Europa. Adulții nevaccinați, în pericol mortal
Legătura dintre sănătatea intestinului și oboseala post-COVID, dezvăluită de un nou studiu
COVID, impact asupra sistemului gastrointestinal. Detaliul pe care trebuie să îl știi dacă ai avut COVID.
Long-COVID: Boala care nu dispare
Aceasta este cea mai gravă complicație a COVID. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că nu dispare niciodată.
Pacienții cu long-COVID, expuși unor probleme psihologice: Nimeni nu ascultă
COVID a avut un efect dramatic asupra creierului. Pacienții se luptă și acum cu daunele produse de COVID.
5 locuri din camerele de hotel unde se ascund cele mai multe bacterii
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie
Europa se pregătește pentru o nouă pandemie. Un inamic necunoscut ar putea declanșa următoarea criză globală de sănătate.
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Boala care revine și face ravagii. Peste 300 de cazuri în doar o lună!
Superbacterii rezistente pot supraviețui ciclurilor de spălare, iar detergentul le poate face mai puternice
Cum te poate omorî mașina de spălat. Ce se întâmplă, de fapt, când speli hainele
Ruptura globulelor roșii, cauza blocajelor vasculare în COVID-19
COVID-19 distruge vasele de sânge în mod neașteptat. Pune viața în pericol.
Gripa: Ce se întâmplă în corpul tău și cum să reacționezi la fiecare etapă
Record de cazuri de boli transmise de ţânţari în Europa
COVID, impact asupra speranței de viață. A dus la creșterea mortalității din cauze cardiovasculare
COVID are încă un impact catastrofal. Consecințele se vor resimți pe termen lung.
EXCLUSIV Meningita: diagnostic, tratament și prevenție. Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț: Trei semne. Foarte ușor de reținut
Clostridium difficile, răspândire mai rapidă. Infecția, rezistentă la tratament
Infecția extrem de contagioasă care te omoară rapid. Se răspândește mai repede decât se credea.
