7 obiceiuri alimentare pentru scăderea tensiunii arteriale. Cu ce poate fi înlocuită sarea din bucate

Consumul exagerat de sare este unul dintre factorii de risc pentru hipertensiunea arterială, care poate duce la atacul de cord sau la accidentul vascular cerebral. Care sunt obiceiurile alimentare ce pot ajuta în...
Hipertensiunea arterială este o condiție medicală frecventă ce afectează arterele corpului. Când tensiunea arterială este crescută, forța sângelui împinge în pereții arterelor, în mod constant prea mare, iar acest lucru face ca inima să lucreze mai mult pentru a pompa sângele.
Hipertensiune arterială este considerată tensiunea cu valori mai mari de 130/80mm Hg.
Hipertensiunea arterială, cauze și factori de risc
Cauza hipertensiunii arteriale depinde de tipul acesteia: hipertensiune arterială primară, care nu are o cauză identificată, dar se dezvoltă treptat, motiv pentru care este cunoscută și ca ”ucigașul tăcut”, respectiv, hipertensiunea arterială secundară, care poate să apară în urma unor afecțiuni medicale ori a unor tratamente medicamentoase.
În acest al doilea tip de hipertensiune, cauzele includ:
- bolile renale
- bolile endocrine
- apnee obstructivă în somn
- defecte congenitale ale inimii
- medicamente precum pilule contraceptive, corticosteroizi, antiinflamatoare nesterioidiene.
De asemenea există și o serie de factori de risc, nemodificabili și modificabili, precum:
- vârsta, peste 65 de ani
- istoricul familial de hipertensiune
- consumul ridicat de alcool
- consumul ridicat de sare
- fumatul
- stresul
- obezitatea
- sedentarismul, arată MayoClinic.
Mai mult decât atât, este cunoscut faptul că hipertensiunea arterială este, la rândul său, factor de risc pentru atacul de cord și accidentul vascular cerebral. Un motiv în plus pentru a acorda mai multă atenție acestei condiții medicale și de a reduce din factorii de risc modificabili, precum elementele ce țin de stilul de viață.
7 obiceiuri alimentare pentru scăderea tensiunii arteriale
În acest sens, nutriționiștii au elaborat o serie de obiceiuri alimentare ce pot ajuta în scăderea tensiunii arteriale din dietă.
Feriți-vă de sare ”ascunsă”
Medicii și specialiștii în nutriție atrag atenția cu privire la consumul de sare, care este aproape dublu față de cât recomandă OMS, adică 5 grame pe zi, cantitate în care este inclusă atât sarea pe care o adăugăm la gătit, cât și cea din alimente. Iar produsele ultraprocesate au un conținut ridicat de sare.
Este important să fiți atenți la etichetele produselor pe care le achiziționați, deoarece sarea poate fi prezentă în multe dintre acestea, precum pâine, brânză, sosurile pentru salată sau diferite condimente. De exemplu, o jumătate de cană de brânzică de casă poate conține 373 mg de sare.
Consumați fibre
Consumul crescut de leguminoase, cereale integrale, fructe și legume poate să vă ajute în reducerea hipertensiunii arteriale.
”Aceste alimente promovează sănătatea inimii nu doar prin conținutul de fibre, ci și prin cel de micronutrienți și antioxidanți”, afirmă nutriționistul Rhyan Geiger, notează EatThis. De altfel, studiile arată că un consum ridicat de fibre este asociat cu scăderea tensiunii arteriale.
Clătiți legumele de la conservă
Ideal ar fi să puteți consuma leguminoasele boabe proaspete, fierte în casă, însă în cazul în care singura posibilitate pe care o aveți este varianta la conservă, nutriționiști vă îndrumă să clătiți respectivele boabe pentru a înlătura surplusul de sare folosit pentru conservare.
O analiză a FALCC (The Food Alalysis Laboratory Control Center) a arătat că o simplă clătire a legumelor de la conservă poate reduce conținutul de sare cu 9-23%.
Trebuie reținut, de asemenea, faptul că produsele din carne procesată au un conținut mai crescut de sare în comparație cu carnea proaspătă.
Înlocuiți sarea
Dacă mâncarea dvs are nevoie de un strop de sare, dar și de savoare, nutriționiștii recomandă să încercați fulgii de varec (kelp), o algă brună, cunoscută pentru conținutul sodiu, dar și de iod, magneziu, calciu și fier.
”Varecul este un tip de alge marine uscate și mărunți, care pot fi folosite în loc de sare pentru a conferi un gust savuros”, afirmă nutriționistul Sara Kahn.
Un alt condiment alternativ este sarea de susan, care poate fi folosită la salate, supe, paste, pește sau pui.
”Realizată dintr-un amestec de semințe de susan prăjite și o cantitate mică de sare de mare, este mai săracă în sodiu decât sarea de masă și oferă calciu, potasiu și fier”, spune Kahn.
Aromatizați mâncarea cu ierburi
Mulți se gândesc că prin reducerea sării din mâncare, aceasta va fi mai puțin savuroasă, însă natura ne oferă alternative interesante pentru a ne condimenta mâncarea preferată.
Condimente. FOTO: Freepik
Iar una dintre acestea este folosirea ierburilor aromate, care pe lângă un gust plăcut pe care îl oferă alimentelor, vine și cu un boost important de antioxidanți.
”Când un fel de mâncare este asezonat corespunzător, de multe ori nici nu mai este nevoie de atât de multă sare”, spune dieteticianul Jamie Nadeau.
Cele mai cunoscute produse cu care se poate asezona un fel de mâncare sunt: ceapa, usturoiul, sucul de lămâie, dar și multitudinea de plante aromatizate, care pot fi combinate în multiple variante, în funcție de gustul fiecăruia.
Creați-vă propriul sos
În locul sosurilor pentru salate sau sushi, care sunt pline de sare, grăsime și conservanți, încercați să vă preparați propriul sos, la care să puteți controla cantitatea de sare.
O combinație de ulei de măsline cu usturoi poate să fie o soluție foarte bună, astfel veți avea și antioxidanții din usturoi, dar și acizii grași Omega 3 din uleiul de măsline, ambele fiind două elemente care ajută sănătatea inimii.
Atenție la masa luată în oraș
A lua prânzul sau cina în oraș poate să fie o adevărată provocare în situația în care doriți să reduceți consumul de sare. Iar acest lucru se întâmplă pentru că acolo nu aveți niciun fel de control cu privire la conținutul nutrițional al preparatelor.
În acest context, în România, printr-un ordin al președintelui ANPC, Horia Constantinescu, au fost stabilite ”modalitățile de aducere la cunoștința consumatorilor a informațiilor referitoare la produsele finite sau mâncărurile preparate oferite spre comercializare consumatorului, pentru consumul pe loc sau la domiciliu, de către unitățile de restaurație colectivă”, se arată într-un comunicat al instituției.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Cea mai ieftină pastilă pentru inimă. Îmbunătățește circulația sângelui, scade tensiunea și previne aritmiile
Aceasta este cea mai ieftină pastilă care protejează inima de infarct. Și nu, nu este este aspirina.
Antidotul care reduce semnificativ colesterolul ridicat. Are efect major
Antidotul care reduce semnificativ colesterolul ridicat. Are efect major.
Deficiența de fier în insuficiența cardiacă. Rolul saturației transferinei (TSAT) în diagnostic și management
Deficitul care îți afectează grav inima. Duce la complicații majore și nu îți dai seama.
Sănătatea inimii încetinește îmbătrânirea creierului și reduce riscul de demență
Riscul uriaș cu care se confruntă cardiacii. Boala fără vindecare pe care o pot dezvola.
Insuficiența cardiacă letală, un nou tratament. Enzima ALPK2 ar putea proteja inima prin activarea TPM1
Tratamentul care îți protejează inima de cea mai letală afecțiune.
Exerciții simple de făcut în avion pentru prevenirea cheagurilor de sânge
Asta trebuie să faci în timpul unui zbor cu avionul pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge.
Studiu: Vinul alb și șampania pot reduce riscul de stop cardiac brusc
Două băuturi alcoolice care îți protejează inima. Previn stopul cardiac.
Statinele, efect semnificativ pentru reducerea plăcii arteriale. Cu ce se combină pentru a-și dubla efectul
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă. Le consumi zilnic și cresc riscul de boli cardiace cu 46%.
Cum să îți reduci ritmul cardiac de repaus și de ce este important
Cum să îți reduci ritmul cardiac de repaus și de ce este importantă valoarea.
Atacurile de cord la femei, semne subtile și riscuri ignorate
Acestea sunt simptomele atacurilor de cord în cazul femeilor. De multe ori sunt ignorate, lucru care poate fi mortal.
Inteligența Artificială poate prezice stopul cardiac cu până la două săptămâni înainte de declanșare
Acest semn îți arată că ești la două săptămâni distanță de un infarct. La ce să fii atent.
Hipertensiunea, fără impact semnificativ asupra creierului. Vârstnicii de peste 90 de ani, studiați
Acesta este impactul pe care hipertensiunea arterială îl are asupra creierului. Detaliul s-a aflat abia acum.
Periuța de dinți poate provoca infarct. Cum poate gura să îți omoare inima și să îți infecteze corpul
Apa poate duce la creșterea colesterolului. Ce se întâmplă, de fapt, în organism
Aritmia severă: simptome, cauze și tratament pentru bătăi neregulate ale inimii
Adevărul din spatele suplimentelor care promit să-ți curețe vasele de sânge
COVID-19, amenințare ascunsă pentru inima pacienților. Infecția accelerează riscul de AVC și infarct
Oboseala constantă, simptom alarmant al insuficienței cardiace cardiace
Acest simptomul comun îți arată că ai probleme cu inima. De obicei, apare dimineața. Poate duce inclusiv la deces.
Trebuie să știi ASTA dacă ai mereu picioarele reci. Boala pe care o indică
Antioxidantul care poate preveni degradarea inimii. Descoperirea făcută de medicii japonezi
Acest antioxidant poate preveni degradarea inimii.
Trei medicamente frecvent utilizate care pot crește colesterolul
Trei medicamente frecvent utilizate pot crește colesterolul.
Cât de des ar trebui să faci un EKG. De ce indicatori depinde răspunsul
Cât de des ar trebui să faci un EKG. De ce simptome depinde răspunsul.