Testele genetice, importante pentru depistarea mutațiilor care duc la cancere. Săbău: Între 5 și 10% sunt cancere ereditare

Sonia Baciu |
Data publicării:
testele genetice. FOTO: Freepik @DC Studio
testele genetice. FOTO: Freepik @DC Studio

Testele genetice merg la ”rădăcina problemelor” bolilor cronice și cancerelor. ”Între 5 și 10% sunt cancere genetice”, afirmă medicul Delia Săbău.

Testele genetice fac parte din screeningul cancerului. Acestea sunt importante atât în privința prevenției cancerului, dar și pentru depistarea într-o fază incipientă a cancerului, fapt ce poate duce la o schemă de tratament țintită.

Geneticianul Delia Săbău afirmă că existența unor mutații genetice nu înseamnă ”condamnarea la boală”, ci la conștientizarea afecțiunii, respectiv la modificarea stilului de viață, astfel încât să nu se ajungă la cancer sau la alte boli cronice, tot mai prezente și la populația tânără.

”O testare genetică este din ce în ce mai importantă, pentru că ne arată exact motivul și cauza. Se duce exact la la rădăcina problemelor. Cazul ar fi în cam toate bolile care sunt multigenice și multifactoriale, de exemplu, bolile cronice.

Cancerul este pe primul loc al pacienților care solicită un consult genetic. Un consult genetic verifică rădăcinile și facem un arbore genealogic. Este foarte important câți membrii din familie, la ce vârstă a debutat cancerul și ce tip de cancer a fost în familie”, a declarat dr. Delia Săbău, medic specialist genetică medicală, la Antena 3 CNN.

Vezi și: Semnul de pe mână care arată dacă că ai cancer sau boli de inimă. Testul îți arată câți ani mai ai de trăit

Consultul genetic, ce este

Potrivit specialistului, consultul genetic pornește de la analiza arborelui genealogic al bolilor, iar istoricul familiei este foarte important. ”Ne interesează toate sistemele, toate organele, ca să vedem ce testare putem oferi.

Toate familiile sunt diferite și de aceea testul se personalizează și se țintește în funcție de afecțiunile pe care le descoperim.

Studiile recent spun că nu mai mult de 10%, între 5 și 10%, în funcție de zona geografică și tipul specific de cancer, sunt cancere genetice”, a mai spus medicul.

Cât privește testarea propriu-zisă, aceasta implică recoltarea de sânge, la care se face secvențiere, ”un panel de gene specifice care sunt implicate în cancere ereditare”.

Medicul a precizat că prin intermediul acestor teste genetice se pot descoperi mutații patogenice, cele mai rele tipuri de mutații care pot da diferite tipuri de cancer, iar pe primele locuri se clasează cancerul de sân, de ovar, colorectal.

În cazul în care testarea genetică este pozitivă, medicul afirmă că ”următorii pași ar fi o echipă multidisciplinară care să se ocupe de pacientul respectiv, de la medicul genetician, medic oncolog, foarte important.

Este important stadiul în care se află pacientul, dacă este deja diagnosticat cu cancer sau nu, dacă își face doar screening.

Practic asta este medicina viitorului, facem screening să nu ajungem acolo.

Dacă știm că avem așa ceva luăm toate măsurile, cancerul fiind  o boală multifactorială, luăm toate măsurile epigenetice, adică tot ce se întâmplă în afara genelor, tot ce facem noi cu viața noastră”, a mai spus medicul.

Cancer, factori de risc

Factorii de risc care pot duce la cancer sunt de două tipuri

Nemodificabili:

- sex

- vârstă

- rasă

- antecedente personale patogenice

- moștenire genetică

Modificabili:

- stresul

- fumatul

- poluarea

- mediul toxic

- alimentele ultraprocesate

- obezitatea și sedentarismul

- numărul de nașteri

- diabetul de tip 2, potrivit Ghidului de Cancer.

Vezi și: Alimentele ultraprocesate, risc crescut de cancer. Nutriționist: Câștigăm la timp și pierdem la sănătatea noastră

Tinerii, mai expuși la cancer

Având în vedere factorii de risc care pot duce la cancer, dar și stilul de viață mult mai alert, cu o alimentație dezechilibrată, toate aceste lucruri fac ca unele boli cronice să debuteze mult mai devreme, astfel că și cancerul poate să apară la tineri, chiar dacă nu au un istoric medical în acest sens.

”A crescut durata de viață, iar apropos de tineri, stresul și toxicele, mediul în care lucrăm, viața noastră, toată alergătura aceasta este foarte implicată și demonstrată în studii că ar putea duce la astfel de boli și nu doar cancer, din păcate la multe boli cronice. Au debut mult mai devreme”, a explicat medicul, subliniind că acestea pot apărea chiar dacă nu există cazuri în familie, ca urmare a mutațiilor genetice de novo, ”adică să fim primul din familie care are o mutație. Există din păcate și astfel de cazuri”.

Cancer, prevenție

Potrivit medicului, ”o mutație genetică nu înseamnă neapărat condamnarea la un diagnostic de boală. Înseamnă că știu, trebuie să știu, este bine să știu, pentru că știu că dacă am o genă patogenă care îmi dă predispoziție la cancerul de plămân, știu că niciodată nu o să mai pun țigara în gură, nu o să mai stau într-un mediu în care se fumează foarte mult”.

Mai mult decât atât, geneticianul a precizat că ceea ce putem face este să putem umbla la factorii externe, ”știu că este un ideal și că este greu de obținut, dar să nu ne mai stresăm, să încercăm ca stresul să nu mai fie atât de rău, mai ales în cadranul acesta de vârstă, 30-40 de ani, starea psihică este extraordinar de importantă, plus dieta. Nutrigenetica este o altă componentă foarte importantă”, a mai spus medicul.

Vezi și: Paliație și "tratamentul durerii" pentru pacienții cu cancer: ce presupune și unde se face. Galeș: Pacienții NU plătesc tratamentul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel