Bețișoarele electrice, înlocuitoare ale sării. Un beneficiu pentru hipertensivi
Bețișoarele îmbunătățesc gusturile cu ajutorul stimulării electrice.
Cercetătorii japonezi au dezvoltat bețișoare computerizate care accentuează gustul de sărat, fapt care i-ar putea ajuta pe cei care trebuie să urmeze o dietă hiposodică, notează Reuters.
Co-dezvoltate de Homei Miyashita, profesor la Universitatea Meiji, și de producătorul de băuturi Kirin Holdings, bețișoarele îmbunătățesc gusturile cu ajutorul stimulării electrice și al unui mini-computer purtat pe o brățară.
Dispozitivul folosește un curent electric slab pentru a transmite ionii de sodiu din alimente, prin bețișoare, către gură, unde aceștia creează o senzație de sărat, a declarat profesorul Miyashita.
”Ca urmare, gustul sărat crește de 1,5 ori”, a spus el. Miyashita și laboratorul său au explorat diverse moduri în care tehnologia poate interacționa cu experiențele senzoriale umane și le poate stimula.
Bețișoarele care îmbunătățesc gustul pot avea o relevanță deosebită în Japonia, unde dieta tradițională favorizează gusturile sărate. Altfel, adultul japonez mediu consumă aproximativ 10 grame de sare pe zi, dublu față de cantitatea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.
Consumul excesiv de sodiu este legat de creșterea incidenței hipertensiunii arteriale, a accidentelor vasculare cerebrale și a altor afecțiuni.
"Pentru a preveni aceste boli, trebuie să reducem cantitatea de sare pe care o consumăm", a declarat Ai Sato, cercetător la Kirin.
"Dacă încercăm să evităm să luăm mai puțină sare într-un mod convențional, ar trebui să îndurăm durerea de a ne tăia alimentele preferate din dietă sau să suportăm să mâncăm alimente fade."
Miyashita și Kirin își perfecționează prototipul de bețișoare și speră să le comercializeze începând de anul viitor.
Hipertentiune. Alimentul care o provoacă și care trebuie scos din dieta românilor
Hipertensiunea arterială reprezintă unul dintre cele mai mari pericole de sănătate ale omului modern, mai ales pentru că aceasta nu își face simțită prezența, însă efectele ei sunt extrem de serioase asupra corpului uman.
De altfel, foarte multe persoane hipertensive au fost diagnosticate în urma unui control de rutină sau când au apărut complicații, cel mai ades cardiovasculare, grave și a fost necesară prezența la Urgențe. După dignostiarea clară, pusă de un medic, trebuie luate măsuri. Cele mai multe cazuri de hipertensiune nu au o cauză identificabilă, astfel că tensiunea crescută va fi tratată cu un regim igienico-dietetic adecvat și cu medicație, care va trebui luată, de regulă, toată viața.
Ce putem face în afara medicației?
Este cunoscut faptul să hipertensivul trebuie să consume alimente cu un adaos cât mic de sare. Sodiul din sare este cel care creează probleme. De altfel, există pe piață înlocuitori de sare în care există potasiu, ce pot fi folosiți în măsura în care pacientul le tolerează gustul. Principala sursă de sale din alimentația românilor o reprezintă chiar sarea pe care o adaugă în timpul preparării mâncării (sarea de gătit) sau chiar sarea de masă, în completare. Gustul pentru sare este dobândit, deci se poate renunța la aceasta, mâncarea putând fi compensată printr-un adaos de diferite condimente. Citește mai departe AICI.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Ghiduri noi pentru colesterol și prevenția bolilor cardiovasculare
Ce se întâmplă când tensiunea arterială scade sub 120 mm Hg
Înălțimea poate influența mortalitatea. Ce risc de boli de inimă au persoanele scunde și înalte
Ce trebuie să știi dacă ești cardiac și bei cafea
Cât de des ar trebui să faci un EKG. De ce indicatori depinde răspunsul
Cât de des ar trebui să faci un EKG. De ce simptome depinde răspunsul.
Adevărul din spatele suplimentelor care promit să-ți curețe vasele de sânge
Boala cardiacă subdiagnosticată și netratată corect. Risc crescut de deces
Această boală subdiagnosticată și netratată crește riscul de deces. Crește riscul de deces la 50% în decurs de 5 ani.
Noile valori la care se consideră că ai hipertensiune
Sănătatea inimii încetinește îmbătrânirea creierului și reduce riscul de demență
Riscul uriaș cu care se confruntă cardiacii. Boala fără vindecare pe care o pot dezvola.
Deficitul de vitamina D crește riscul de infarct
Alimentele care afectează creierul și cresc tensiunea arterială
Trump, diagnosticat cu insuficiență venoasă cronică după apariția unor vânătăi pe mână. Cum se manifestă boala
Hipertensiunea, un pericol tăcut. Impactul major asupra creierului
Hipertensiunea arterială are un efect devastator asupra creierului.
Bacteria comună care îți devastează inima. Cei mai mulți o au
Această bacterie extrem de comună îți devastează inima. Cei mai mulți oameni o au.
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze.
Tromboza venoasă profundă, prevenție esențială în călătoriile de lungă durată
Deficiența de fier în insuficiența cardiacă. Rolul saturației transferinei (TSAT) în diagnostic și management
Deficitul care îți afectează grav inima. Duce la complicații majore și nu îți dai seama.
Boala extrem de frecventă care se comportă ca o tumoră. Macină tot corpul
Boala extrem de frecventă care se comportă ca o tumoră. Macină tot corpul până îl distruge.
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare
Boala care a crescut cu 450% și afectează tot mai multe persoane
Edemul periferic, simptom cardiac ignorat de peste 50% dintre pacienți
Simptomul banal al bolii cardiace. Nu este durerea în piept, dar e un mare semnal de alarmă
Semnul banal care îți arată că ai o boală cardiacă mortală
Inteligența Artificială poate prezice stopul cardiac cu până la două săptămâni înainte de declanșare
Acest semn îți arată că ești la două săptămâni distanță de un infarct. La ce să fii atent.
