EXCLUSIV Herniile abdominale: în ce condiții apar, explică dr. Teodor Buliga

Herniile abdominale apar adesea la persoane care au predispoziție, dar există și anumiți factori care concură la apariția lor.
Dr. Teodor Buliga. medic primar în Chirurgie generală și Chirurgie oncologică în cadrul Spitalului Clinic Sanador din Capitală, spune la Interviurile DC News și DC Medical că există mai mulți factori care contribuie la apariția herniilor. „Sunt mai mulți factori care concură la apariția lor. Sigur că trebuie un teren gracil, pentru că există persoane a căror structură colagenică e foarte - nu atât moale, cât ușor de desfăcut. Sunt persoane care au tendința să facă, fie mai multe hernii, fie mai multe probleme vasculare gen varice, fie hemoroizi. Sunt patologii care au la bază același lucru. Genetic, respectiva persoană are un colagen puțin mai gracil, mai fin”, spune el.
Pe de altă parte, mai spune medicul, în ceea ce privește structura colagenului, „peretele care susține organele interne se deteriorează, este mai lax și atunci – firesc - mai ales în condițiile unor factori predispozanți, defectele parietale încep să se constituie.”
Apar în zonele mai slabe
„Ele nu apar așa, oriunde, apar în niște zone să spunem prestabilite, fie la nivelul buricului, fie la nivelul zonelor inghinale, fie undeva pe linia care unește xifoidul cu buricul, adică, de la buric în sus, spre capul pieptului, pe românește fie spus. Sunt zone mai slabe, unde mușchii în mod normal se intersectează, se intersectează prin intermediul unor fascii și acolo apară cel mai mult forțele din interiorul abdomenului. Sigur că una e să am 60 de kilograme și alta e să am 150, pentru că grăsimea nu se depune doar sub tegument. Se depune foarte mult între intestine. Volumul intestinal crește, și atunci, implicit, tensiunea asupra peretelui e mult mai mare. Asta duce până la urmă la depărtarea musculaturii. Se depărtează, iar pe zonele slabe apar propriu zis vergeturi”, explică medicul.
Mai multe detalii puteți vedea în materialul video atașat
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-