Epidemiolog: Virusul nu moare la vară, ci doar se inactivează. Vom asista la o scădere a transmisibilității

coronavirus_covid_femeie_caz_25249900 COVID-19, infecție

Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, spune că virusul nu moare la temperaturi înalte, ci doar se inactivează, își reduce...

Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie și profesor la UMF Timișoara, spune că există posiblitatea ca virusul să nu mai activeze la temperaturi ridicate. Acesta afirmă că a revăzut materiale documentare, potrivit cărora transmisibilitatea virusului e cea mai bună, la 4 grade.

Unele studii sarată că temperatura propice transmisibilității virusului urcă până la 10 grade, iat la 37 de grade, virusul devine inactiv în mediu extern - nu și în cel intern, în organism - în decurs de două zile. La 70 de grade,însă, virusul e inactivat în decurs de cinci minute.

„În ultimele trei zile, au apărut 11 studii și acestea sunt susținute de colective de cercetători, dintre care unele să zicem că infirmă ceea ce am spus eu și ceea ce au spus alte studii, care, cu niște diferențe de valori de temperatură, susțin această idee, a reducerii transmisibilității pe perioada de vară. Deci, nu a dispariției virusului - că și asta este foarte important de înțeles: nu înseamnă că pe perioada de vară virusul dispare datorită creșterii temperaturii. El își scade transmisibilitatea", a declarat la Digi24 profesorul Emilian Popovici.

„Să ne gândim la un exemplu: ce temperatură atinge volanul unei mașini - un obiect în general contaminat, că n-avem ce face - când bate soarele în parbriz. Nu putem să punem mâinile pe volanul ăla! Deci, în mod clar că nici virusul acolo nu se simte foarte confortabil. Pe perioada sezonului cald, în cazul în care vom avea temperaturi constant crescute, de 37 de grade plus, vom asista la o scădere a transmisibilității", spune profesorul Popovici.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250